söndag 16 februari 2020

FILM: Love & Friendship - Kate Beckinsale gör Lady Susan med glimten i ögat!


Regi: Whit Stillman
Titel: Love & Friendship
Manus: Whit Stillman, 
baserad på Lady Susan av Jane Austen
Medverkande: Kate Beckinsale, Xavier Samuel, Emma Greenwell, Morfydd Clark, Jemma Redgrave
Tom Bennett, James Fleet, Justin Edwards, Jenn Murray, Stephen Fry, Chloë Sevigny m.fl.
Land: UK, Ireland, Netherlands, France, 2016
Distribution: Amazon Studios, Roadside Attractions
Alla hjärtans dag 2020. Ännu en filmatisering Emma har premiär. och alla ser fel ut och låter fel. Den bästa Emma är fortfarande Kate Beckinsale - och jisses vilken perfekt Lady Susan hon är! Clever, handsome and rich! Ja, det där är orden som beskriver Emma, men det är också orden för att beskriva Lady Susan.

Love & Friendship - baserad på kortromanen Lady Susan - är fortfarande den bästa Jane Austen filmatiseringen någonsin. Mycket tack vare leading lady Kate Beckinsale och hennes bästis, som spelas av amerikanskan Chloë Sevigny ... Kläderna är maffiga, hattarna jättestora och huvudpersonerna är färgstarka och antingen gifta eller, som Lady Susan, nyblivna singlar (Lady Susan är änka) på jakt efter att gifta sig till en ny förmögenhet ... eller bara på jakt efter en ny, snygg älskare, för skoj skull.
Det ena utesluter inte det andra.

Till skillnad från många Austen filmatiseringar som fokuserar på första kärleken och den enda kärleken så fokuserar Love & Friendship på många kärlekar. För Lady Susan har kärlek så det räcker och blir över, fast hon redan varit gift en gång ... Hon är beräknande, manipulativ och charmig.

Mest av allt älskar Lady Susan sin frispråkiga amerikanska väninna, som är en friskt fläkt bland alla torrbollar i London ... Under filmens 90 minuter hinner Lady Susan med tre olika pojkvänner (hennes avlidne man räknas inte) och hon älskar dem alla, på olika sätt ... Frågan är bara: vem av dem är mest av allt värd att gifta sig med en charmig kvinna i sina bästa år, en kvinna som Lady Susan?

Dialogen är snabb, bitsk, vitsig, totalt oromantisk och 100%-Jane-Austen-ig. Det här är smart och vitsig komedi för alla som är less på allt snack om romantik och äkta kärlek. För romantiskt fluff har ingen chans mot den vassa Lady Susan ...

Det här är inte någon traditionell romcom, det här är en innovativ heist-movie med en twist ... och det är så klart Lady Susan som driver "the heist" - med en del hjälp från den amerikanska väninnan.

Ursnygga miljöer, och filmen är filmad på plats ... på Irland! Se upp Downton Abbey, den gröna ön har visst en hel del att sätta emot!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar