lördag 1 februari 2020

FILM: Joker - Årets mesta film!

Regi: Todd Phillips
Titel: Joker
Medverkande: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Frances Conroy, Zazie Beetz, Brett Cullen, Brian Tyree Henry m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution. Warner Bros.“What do you get when you cross a mentally ill loner with a society that abandons him and treats him like trash? You get what you fucking deserve.”
- Joker

Ovanstående replik skulle kunna vara från en Ken Loach film,en Micheal Leigh film, en Lynne Ramsey film eller en Andrea Arnold film. Regissörer som gång på gång tagit arbetarklassens parti (eller arbetslösas parti), regissörer som gång på gång påpekat att samhället har blviit kallare, utslagningen brutalare ... och att det inte är rättvist.

Men det krävs tydligen en DC film för att folk ska börja debattera på allvar.

Dock har Joker inte så mycket gemensamt med andra filmer som är baserade på teckande serier, det här är snarare ett drama, rätt av, än en superhjälteblockbuster eller popcornfilm. Filmen Joker har mest gemensamt med Martin Scorcese filmer - givetvis King of Comedy med Robert de Niro, också lite Taxi Driver, också med Robert de Niro, näst största roll i filmen Joker innehas av --- tada! Robert de Niro!

Phoenix gör huvudrollen Arthur Fleck (Joker är ett artistnamn som andra ger honom, inte han själv) en clown som jobbar hårt för att få alla att skratta, men det går ofta åt helvete, och en misslyckad stå-upp komiker.

Phoenix roll påminner en hel del om Lynne Ramseys You Were Never Really Here, en av 2018 års bästa filmer, han gör mycket av samma saker igen, och även denna film har med en massa drömsekvenser och fantasier ... så vi kan aldrig veta vad som egentligen händer.

Jo, inledningen händer, och syftet med den är väl att visa hur meningslöst våld är nu för tiden i New York, i USA och i hela världen. Ett gäng med ungar slår ner Arthur i full clown mundering bara för att ta hans skylt, som de senare slår sönder (de slår sönder Arthur också). De kanske har sett Det för många gånger och tror att de är coola.
I alla fall, alla ser ut att vara minderåriga och icke-vita karaktärer, så de dödas inte av Arthur. Det gör däremot nästa gäng som ger sig på Arthur ... men de tre är alla över 18 och vita, så det är okej. (En karaktär som har ihjäl hundar, barn eller etniska minoriteter går inte att heja på). Fast händer det på riktit? Förmodligen inte, eftersom handeldvapnet bara har 5 kulor i sig, och de går åt redan till den första i gänget. Sedan kan pistolen utan att laddas om helt magiskt fortsätta att pumpa ut kulor ...

Joker fångar effektivt en zeitgeist som finns i USA idag (och i mycket av västvärlden) --- John Greens senaste bästsäljare Will Grayson, Will Grayson handlar till exempel om Will Grayson 16 år som inte kan bestämma sig för om han ska ta livet av sig själv eller alla andra. Jag lovar, detta är blurben på framsidan av boken.

Det summerar Arthur Fleck också. Han kan inte bestämma sig för om han ska ta livet av sig själv eller alla andra, och fantasierna löper amok och går båda vägar ...

En annan fantasi som är vanlig i dagens zeitgeist (främst ungdomsböcker) är att huvudpersonen fantiserar om att han är adopterad och att hans riktiga föräldrar - som givetvis är jättelika - ska komma och hämta honom.

Arthur har också såna fantasier, bland annat att Batmans pappa (den stenrike Herr Wayne senior) också ska visa sig vara hans pappa, han fantiserar också om hur Robert de Niros charmige TV-värd plötsligt ska säga att han alltid velat ha en son som Arthur .. och han fantiserar om att han i själva verket är adopterad. Det är han inte. Vita barn adopteras ine bort, och inte till fattiga arbetslösa singelkvinnor som möjligtvis också lider av sjukdom. För att adoptera ska man vara pinfrisk, lagom tung, gift och väldigt heterosexuell - sedan kanske man kan få en baby från Asien. Dawn French hade en kul monolog på sin tid om hur hon var tvungen att banta för att få adoptera ett barn med sin man (han behövde inte banta)--- och när hon fått ungen gick hon upp i vikt igen. Det är skithård koll även för att bli fosterförälder .... Visst, Batman är singel och adopterar kanske Robin (det är lite olika i olika versioner) och ingen kollar hur ofta han äter sallad, men han är tillräckligt rik för att köpa upp hela barnhemmet, så det är skillnad.

Många hävdar att Arthur dödar sin söta granne (och hennes dotter), en granne som han stalkat och drömt om ... Klippningen är precis som i Sopranos när någon dödas och man lägger in en svart ruta (minneslucka). Men återigen: minderåriga och etniska minoriteter. Inte ens den grövsta skurk kan döda en gullig afroamerikansk flicka med tofsar. Då vill man inte titta längre.

Det är möjligt att hela filmen (i alla fall hela tredje akten) är en enda lång fantasi, precis som när Will Grayson ligger och drömmer, men det spelar ingen roll ... Det kan vara lika sant ändå, och Joker är en film som tar tempen på dagens Amerika och dagens samhälle --- och det handlar inte om ett påhittat Gotham på 1980-talet.


Kul att veta 1: Todd Philips har tidigare regisserad de 3 Baksmällan filmerna. Om han hade haft Phoenix med i dem hade han fått Oscars nomineringar för bästa regissör mycket tidigare.

Kul att veta 2: Joker är den film som har flest Oscars nomineringar i år.

Kul att veta 3: Filmen vann Guldlejonet, första pris, vid filmfestivalen i Venedig ... 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar