torsdag 13 februari 2020

FILM: Fifty Shades - Razzie galans favorit


Regi: James Foley
Titel: Fifty Shades Freed
Manus: Niall Leonard, baserat på romanen Fifty Shades Freed av E. L. James
Medverkande: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Eric Johnson, Rita Ora, Luke Grimes, Victor Rasuk, Jennifer Ehle, Marcia Gay Harden m.fl.
Land: USA,  2018
Distribution: Universal Pictures


Fifty Shades trilogins final hade biopremiär till Valentine's Day 2018 och har sedan dess dykt upp på DVD, BD och streaming.

Om det inte vore för att man hade haft The Hustle i färskt minne vore det lätt att säga att detta är den sämsta filmen någonsin. 

Ett par gifter sig, åker på "honey moon" till Europa, flyger runt i ett privatplan (ingen tanke på miljöpåverkan alls) åker runt på en privat båt ... och så är det ett attentat mot mannens företag på hemmaplan. Alltså måste paret åka hem igen. Varför? Var de inte säkrare i Europa?

Gärningsmannen försöker kidnappa kvinnan i paret, eftersom han vill hämnas på mannen eller eftersom han är kär i kvinnan. Motiv egentligen oklart. Han åker in, någon betalar borgen, han kidnappar mannens lillasyster istället och kvinnan måste komma med fem miljoner dollar så att lillasystern inte dör. Hon har med sig en pistol och fem miljoner dollar och en spårbar telefon och skjuter gärningsmannen och hamnar själv på sjukhus. Klipp till tomtebolycka X antal månader senare i ett nytt hus.

Just det, och så är det en biljakt i mitten av filmen, oklart varför, som ser ut som en reklamfilm för Audi.

Det finns bra skådespelare som har ingen eller en replik (Jennifer Ehle, Marcia Gay Harden) det finns dåliga skådespelare som har hur många repliker som helst ... och intrigen har absolut ingen substans och ingen logik alls.

Det är ofattbart att detta har blivit en biosuccé. Det verkar inte ens som något som går på bio, det verkar som en direkt till DVD och glömskan film. Det hela är som en Nora Roberts roman skriven under enbart dåliga dagar och med återanvändning av alla klichéer.

Däremot tog filmen hem flera Razzie nomineringar och en Razzie award för årets sämsta manus. Det är lätt att tro.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar