onsdag 19 februari 2020

FILM: Halvdan Viking - Klurig Romeo och Julia intrig i anakronistisk vikingatid



Regi
: Gustaf Åkerblom
Titel: Halvdan Viking
Manus: Gustaf Åkerblom, baserat på Halvdan Viking av Martin Widmark och Mats Vänehem
Medverkande: Peter Haber, Vilgot Hedtjärn, Ellinea Siambalis, Torkel Petersson, Claes Månsson m.fl
Land: Sverige, 2018
Distribution: SF Studios


Halvdan Viking är en sällsynt rolig och trivsam komedi, där smarta barn lyckas ena två trätande familjer --- som Romeo och Julia, men med lyckligt slut.

En bror härskar över Västbyn, en bror härskar över Östbyn och båda bröder är övertygade att just den andra brodern lade vantarna på farsans eftertraktade ceremoniella yxa. Som så många fejder är det en liten, fånig grej som startat osämjan.

Egentligen är det smeden Björn (Peter Haber) som gömt yxan eftersom han INTE ville att bröderna skulle bråka om vem som skulle ha den!

Björn är Halvdans adoptivfar, och en trivsam fadersfigur --- tillsammans med uppfinnaren Espen (en skojig Claes Månsson) bildar de ett dubbel-far-par. Som båda tycker att de bäst förstår Halvdan.
När Halvdan får pirr i magen efter att ha träffat Meia, tror Björn att han är förstoppad och Espen att han är förälskad. (Det är Espen som har rätt).

Halvdan är från Östbyn (där de tillber asagudarna) och Meia är från Västbyn (där de tillber den nya kristna guden) och de två får egetnlinge inte träffas ... Men hjärtat vill ha vad hjärtat vill ha.

En illvillig munk försöker få till ett krig för att utöka det kristna området (Västbyn är starkare) och han lyckas få de två bröderna i luven på varandra --- fruarna däremot är klokare och säger ifrån på skarpen till sina gubbar och deras respektive arméer att nu får de sluta upp med att bråka ...

Det finns också festliga moderna anspelningar ... som när Espen klagar på hur svårt det är att uppfinna. För allt finns ju i vår tid. Eller när hövdingens fru vill ha varannan-veckas-liv och hennes man hövdingen får inte åka ut och plundra - för nu är det ju HANS vecka! En unge är försvunnen i skogen, en unge har bajsat på sig ... och så just det "ingen av dem har fått mat. Hej då!".

Det här är en cool och kul familjekomedi. Mycket mer lyckad än de senaste Sune-filmerna och även bättre än böckerna --- med många fler skojiga personer och mycket bättre och mer utvecklade kvinnliga karaktärer. I böckerna finns typ bara Meia. Här finns även den lilla vikingen Hilda, som ska offra sitt gosedjur till gudarna, och hon är bara så kul --- bland annat med sitt nya hemliga i-språk! Och så finns givetvis båda hövdingafruarna som har mer vett än sina män och alla deras anhängare tillsammans.

Fint foto, vackra naturbilder, scener som tagna från Visbys medeltidsvecka ... Ja, och så kan man så klart hälsa på Halvdan i verkligheten också och se utgrävningarna från vikingatiden och ha Halvdan som guide  --- bara en kort båtresa från Stockholm!

Och yxan ... Vem får den? Det visar sig att yxan är slö och tämligen värdelös - och ingen vill ha den!
En kul twist på ett helt onödigt bråk, syskon emellan! När den åtråvärda leksaken väl är funnen, vill ingen leka med den!

I rollerna:

Vilgot Hedtjärn − Halvdan
Ellinea Siambalis − Meia
Peter Haber − Björn
Torkel Petersson − Ragnar
Claes Månsson − Espen
Jimmy Lindström − Grimulf
Nina Zanjani − Kristina
Joel Spira − Alarik
Ellen Jelinek − Frida
Frederik Nilsson − Munken
Klas Wiljergård − Sven
Åsa-Lena Hjelm − Ragnhild
Molly Faulseit − Miniviking Hilda
Niclas Johansson − Folke
Johanna Lundaahl − Ingatora
Alva Hagnell − Hurva
Carina Palmqvist − Gudlög
Nils Lindenmo − Brand
Joel Spira − Alarik
Magnus Liman − Gorm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.