lördag 15 februari 2020

FILM: Dunkirk - Hjältemod bara att överleva


Regi: Christopher Nolan
Titel: Dunkirk
Manus: Christopher Nolan
Medverkande:  Fionn Whitehead, Tom Glynn-Carney, Jack Lowden, Harry Styles, Aneurin Barnard
James D'Arcy, Barry Keoghan, Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Mark Rylance, Tom Hardy m.fl.
Originalmusik Hans Zimmer
Land: Storbritannien, USA, Frankrike, Nederländerna, 2017
Distribution: Warner Bros.

Man hoppades på att kunna rädda 30.000. Facit blev 400.000. Allt tack vare att "vanligt folk" högg in, alla med små fritidsbåtar eller fiskebåtar, eller vilken skorv som helst, tog sig över kanalen för att rädda de soldater som väntade på stranden ... unga män som riskerades att bombas sönder och samman av tyskarna, även om de gett upp.

Dunkirk är som historia betraktad ett "heroic failiure" - det vill säga att vinna är inte allt, ett nederlag kan vändas och bli till en positiv och inspirerande legend.

Filmen handlar om Operation Dynamo som ägde rum vid det franska Dunkerque (den engelska stavningen är Dunkirk) under andra världskriget då Storbritannien skeppade hem sin armé från kontinenten. Medverkar gör bland andra skådespelarna Tom Hardy, Mark Rylance, Kenneth Branagh, Cillian Murphy och Harry Styles. Hans Zimmer har komponerat musiken.På Oscarsgalan 2018 fick Dunkirk åtta nomineringar för bl.a. bästa film, bästa regi, bästa filmmusik, bästa foto och bästa scenografi. Filmen vann tre Oscar för bästa ljudredigering, bästa ljud och bästa klippning.

Det finns tre olika narrativ i filmen, ett av dem tar en vecka (vänta på stranden) ett av dem tar en dag (köra över med en båt) ett av dem tar en timme (flyga över kanalen och skydda båtar och minröjare från tyska attackflyg). Det klipps hela tiden bland de tre narrativen.

Hetsig klippning, skakig kamera, garanterad sjösjuka och klaustrofobi när båtar bombarderas och sjunker och garanterad åksjuka när horisontlinjen snurrar runt under flyg-narrativet ...

Garanterat "lyckligt slut" - efter omständigheterna. Soldaterna blev hjältar inte för att de lyckats med något, utan bara för att de kom hem. En bragd i sig.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar