söndag 12 maj 2019

Tankar på penséer - En tänkvärd utställning!


Sista chansen! Rekommenderas varmt!


Säsongens första utställning i Orangeriet ägnas de variationsrika penséerna, en blomma som sedan 1800-talet använts som en symbol för den fria tanken. Tankar på penséer är skapad av blomsterkonstnären Gunnar Kaj, som hyllats för sina arrangemang och utställningar i slott och parker. Utställningen bjuder på ett vårligt äventyr för alla sinnen, inspirerat av barockträdgårdens strama linjer och mönster. Namnet på den valda blomman kommer från det franska språkets ord för tanke, pensée.

Orangeriet 13 apr – 12 maj

Gunnar Kaj är en blomsterkonstnär som gjort många uppmärksammade utställningar och som tidigare utformat blomsterarrangemangen för Nobelbanketten i Stockholms stadshus. Nu kommer han till Sofiero och bjuder in till utställningen ”Tankar på penséer”. Med känslig hand och blick låter han penséer förtrolla Sofieros orangeri. Ett säkert tecken på att våren kommit på riktigt.

”Vintertrötta ögon behöver färg. Därför gör vi en tillfällig och vårblommig golvträdgård i Orangeriet som bjuder på både frodig grönska och en rik skala av klara blomsterfärger.” – Gunnar KajExempel på var man tidigare kunnat njuta av Gunnar Kajs vackra arbete är utställningar på Thielska galleriet och på Drottningholm, både i slottet och i slottsteatern. Även i Rosendals trädgård, i Wij trädgårdar och i orangeriet på Ulriksdal har Gunnar utformat omtyckta blomsterutställningar. Han har gjort flera uppskattade utställningar på Huseby bruk, en ros och en julblomsutställning på Trädgårdsföreningen i Göteborg och en trädgårdsutställning i Drottningholms slottspark.

Gunnar Kaj har skapat många utställningar och dekorationer genom åren. På Sofiero väljer han att göra en formren trädgård med bäddar av blommor i både skira färger och kraftfulla kontrastfärger. En inomhusplantering med tusentals blommor indelad i färgrika rutor. I mitten av utställningen rör sig färgerna runt varandra enligt traditionen från barockträdgårdar där slingrande mönster bröt upp den stela formaliteten. Penséer finns i många modeller med en variation av både stora och pyttesmå blommor, enfärgade och mångfärgade.”Utställningen ’Tankar på penséer’ bjuder på både spröda och blygt nickande penséer i ljusa toner och på kaxigt uppåtsträvande varianter i starka färger. Det de har gemensamt är att de gärna visar upp sitt runda blomansikte, ibland har de till och med små fläckar som ögon. Små men urstarka vårblommor som väcker vår ömhet när våren börjar kittla oss med sin närvaro.” – Gunnar Kaj

Passa på att besöka parken och välkomna våren med Tankar på penséer.

Tack till Mäster Grön, Jakobssons Handelsträdgård i Ödåkra, Skoglösa handelsträdgård, Clarion Grand Hotel och Rönnowska skolan floristutbildning.

13 APR 2019 - 12 MAY 2019
TANKAR PÅ PENSÉER
AV GUNNAR KAJ
UTSTÄLLNING I ORANGERIET
INGÅR I ENTRÉAVGIFTEN


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.