fredag 17 maj 2019

FILM: Holmes & Watson - Öppet mål när det gäller Sherlock och humor


Holmes & Watson (2018).

Regi: Etan Cohen
Titel: Holmes & Watson
Manus: Etan Cohen, MYCKET löst baserat på Sherlock Holmes and Dr. Watson
av Sir Arthur Conan Doyle
Medverkande: Will Ferrell, John C. Reilly, Rebecca Hall, Rob Brydon, Steve Coogan, Ralph Fiennes
Land: USA; 2018
Distribution: Sony Pictures 
Aktuell: På DVD, BD och VOD


Holmes & Watson spelades in på plats i London i slutet av 2016 och början av 2017. Det är fjärde gången gillt när det gäller att matcha Ferrell & Reilly som radarpar (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (2006), Step Brothers (2008), Anchorman 2: The Legend Continues (2013)) men nu regisserar Etan Cohen, inte Adam McKay, som väl är upptagen med en egen ny fin filmkarriär, med bland annat Golden Globe och Oscarsvinnaren Vice under 2018. Det var en komisk dramafilm med förre Batman-killen i rollen som amerikansk överviktig politiker.

Nåväl, Ferell ska inte hänga läpp för att hans dåvarande partner gått ifrån honom dit gräset är grönare, Holmes & Watson tog också hem en massa priser. Närmare bestämt 4 Golden Raspberrys. Nu är ju "Razzies" de sämsta filmerna, men det är de bästa sämsta filmerna (vem som helst får inte guldhallon).

Dessa filmer kan ofta vara roligare än de som får pris för bästa film.

Holmes & Watson är tyvärr halvrolig. Det är som om personkemin mellan Ferrell och Reilly inte längre fugnerar. Och man hade ju så sett fram emot att se Ferrell ta ut svängarna i sin speciella genre igen! Nej, det här är ingen ny Zoolander-uppvisning (eller ens konståkningsuppvisning). Här får man helt enkelt se ett komikerpar som inte verkar ha roligt ihop.

Reilly var ju nyss så bra som "Helan" i Helan & Halvan filmen (med Steve Coogan - som för övrigt har en liten roll här också).

Både Ferell och Reilly verkar ha haft dåliga dagar när de filmat Holmes & Watson. Och manuset är inte specillet bra och inte roligt.

Man använder Mycroft helt fel och dessutom är Mrs. Hudson den enda hjältinnan i originalberättelserna --- att göra enda kvinnan med lite "backbone" till skurk är ett stort misstag. Game-of-Thrones-stort!

Alla skådespelare i filmen är egentligen väldigt bra - Rebecca Hall är en stor favorit och Voldemort-Ralph-Fiennes är ju som gjord för Moriarty! - men sammansättningen blir så mycket sämre än de individuella ingredienserna. Ibland blir det så.

När det gäller humor och Sherlock Holmes så är det ju annars öppet mål, romanerna och novellerna är riktigt roliga (Sir Arthur Conan Coyle hade humor) Holmes egen typ av humor är lika dräpande som den Maggie Smith använder i Downton Abbey!

Så här kommer en lista på  riktigt roliga Sherlock Holmes!

1) Basil Rathbone - den riktige Sherlock i svartvita gamla klassiker. Som på den tiden var samtida. Under 1940-talet tampas Sherlock tex med nazistiska spioner och andra samtida skurkar.

2) Jeremy Brett (han levererar den mest dräpande humorn! han filmade även mot den bästa Watson någonsin) --- och dessa äventyr från ITV  är i färg och håller ofta väldigt bra klass. Dessa bygger på Sir Arthur Conan Doyles böcker och är fortfarande de som har en humor och spänning som är mest lik originalet.

3) Benedict Cumberbatch i BBC serien Sherlock. Denna serie är mer humor än spänning och logik.
(Och ävldigt lik Doctor Strange och Doctor Who)

4) Mästerdetektiven Basil Mus - en musversion av Sherlock Holmes. Riktigt rolig parodi! Man får med de mesta av Sherlocks egenheter redan under de första fem minuterna.

5) Robert Downey Jr. Han kör lite med samma stil i Sherlock-rollen som när han spelar Tony Stark / Iron Man i Marvel-serien.
Men varför inte, är man geni så är man!

Vem som är bäst, mest trovärdig, snyggast och roligast som Sherlock Holmes ... där går meningar isär!

Men vanligtvis anses:
Jeremy Brett vara absolut bäst och mest trovärdig
Robert Downey Jr. - snyggast (och han har snyggast Watson som polare, nämligen Jude Law)
Basil - roligast --- inte dåligt för en tecknad figur!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.