måndag 27 maj 2019

Sherlock Holmes och förbannelsen över Baker Street - Musgrave gåtan är mer spännande än någonsin!The Game is ON!


Författare: Sam Hearn
Titel: Sherlock Holmes och förbannelsen över Baker Street
Originaltitel: Sherlock Holmes and the Baker Street Curse
Illustrationer: Sam Hearn
Översättning: Sara Jonasson
ISBN: 9789177798323
Förlag: Lind & Co

Utgivningsdatum: 2019-05-14


Spelet kan börja! 


Välkomna till Baker Street-skolan, där det alltid finns nya mysterier att lösa!


Sherlock Holmes, John Watson och Marta Hudson är tillbaka på Baker Street skolan för en ny termin efter ett välförtjänt långt och mysigt sommarlov på 221b Baker Street, tillsammans med den charmige hunden Baskerville, viktorianska deckare om Sherinford och massor av lakrispipor.

Sherlock är smart och excentrisk och har börjat prata som Sherinford, John jobbar på sin blivande författarkarriär och Martha är den populära tjejen som alla vill vara med ...

Hennes mamma Mrs Hudson äger det gamla viktorianska huset där de alla bor (John och Sherlock är inaccorderade) och kommer med kex och varm choklad när de bäst behöver det.

Hunden Baskerville vill bli kliad på magen, mycket och ofta och är en utmärkt spårhund. Speciellt när det gäller kex!

De tre vännerna hinner knappt börja på skolan innan de märker att det är något skumt som pågår där. Märkliga ting inträffar och vaktmästare Musgrave har sett ett spöke i det gamla biblioteket?

Vilar det verkligen en förbannelse över Baker Street Skolan? 

Ett mystiskt spöke, ett mystiskt försvinnande och en mystisk gammal gåta. Sherlock, John, Martha och Baskerville har plötsligt hela TRE mysterier att lösa! Eller? Sherlock hävdar att det egentligen bara är ETT mysterium!

Den här historien är inspirerad av en novell av Sir Arthur Conan Doyle som heter The Musgrave Ritual. Den är med på Conan Doyles egen topp-tolv-lista över de bästa Sherlock Holmes berättelserna någonsin. Och den är rankad till och med högre av alla Sherlockians runtom i världen --- på  topp-sex-listan!


Vaktmästare Musgrave och Sherlock i biblioteket. Sherlock är sanningen på spåret ...

Liksom i originalet tror ALLA att det rör sig om TRE mysterier, men givetvis har Sherlock rätt när han säger att det bara är ETT!

Likson i originaleet så verkar trigonometri som det coolaste och mest spännande som någonsin uppfunnits!

Liksom i origialet så använder SHerlock en kolbox, en gammal toffla och en öppen spis till verkligt ovanliga saker:

Watson beskriver Sherlock så här i The Adventure of the Musgrave Ritual:

Although in his methods of thought he was the neatest and most methodical of mankind ...  Sherlock keeps his cigars in the coal-scuttle, his tobacco in the toe end of a Persian slipper, and his unanswered correspondence transfixed by a jack-knife into the very centre of his wooden mantelpiece ... He had a horror of destroying documents ... Thus month after month his papers accumulated, until every corner of the room was stacked with bundles of manuscript which were on no account to be burned, and which could not be put away save by their owner.

Den nya, yngre Sherlock har kakor i kolboxen, lakritspipor i den exotiska gamla tofflan och post sätter han fast med tuggummi på spiselkransen ... istället för med en kniv.
Hela tiden får Sherlock retsamma små vykort från sin ärkefiende James Moriarty som är hemma hos sin pappa Professor Moriarty i Schweiz och åker skidor--- Moriarty insinuerar att han vet mycket MER om vad som pågår på Baker Street Skolan än någon annan!

Och kvar på plats på skolan finns Moriartys två bästa vänner --- Seb Moran och Charlie Milverton.

Vad är det egentligen med bokstaven M och skurkar?

Original-Sherlock filosoferade om över hur de hopades under bokstaven M, och det stämmer.

H är en bättre bokstav, här finns både Holmes och Hudson. Och W står ju för Watson!

Martha Hudson är en briljant kvinnlig karaktär, hon undviker Herminone-komplexet och har ett eget liv, med massor av vänner (förutom Sherlock och John). Hon är smart, framgångsrik, populär och självsäker. Hon är inte en plugghäst som ber om ursäkt för att hon är duktig och som säger till Harry att det är ju så klart HAN som är den verklige hjälten ... Martha skulle aldrig  göra så! Och hon är INTE ett kärleksintresse för någon av killarna!


Heja hunden Baskerville!

Vaktmästaren heter Musgrave och den nye läraren heter Brunton och allt är precis så roligt, spännande och fartfyllt som det bara kan bli!

Och ja, trigonometri och träd-kunskaper spelar en stor roll även i denna version av Musgrave-gåtan.

Som faktiskt på nånga sätt är bättre, roligare och mindre makaber än originalet! Det är också mer logiskt med en teaterskatt som är kopplad till en teatralisk gåta, än att de riktiga kungajuvelerna skulle ha varit försvunna i hundra år eller mer.

Det här är en bok som --- hurra! --- inte kräver några förkunskaper alls för att läsa, man dras  direkt in i äventyeret, ja det här är BÄTTRE och rolgiare än Dagbok för alla mina fans!

John Watson skriver och ritar och berättar, och vi får följa berättande text, stora illustrationer, seriesnuttar, hans skolarbeten, bitar från sociala medier, anslagstavlor och så vidare ...  Det hela är som en personlig Watson-scrapbook, så här finns MASSOR att titta på och begrunda när det gäller att lösa mysteriet!

Det händer saker på varje uppslag, både visuellt och i texten!

Om man kan något om Sherlock Holmes (vilket inte behövs alls!) så är denna bok laddad med fler påskägg än hela påskharens släde! Det är väldigt, väldigt kul at följa Sherlock, John, Martha och Baskerville!

När boken slutar så planeras en skolresa till Schweiz. Moriarty skriver på ett vykort att han knappt kan vänta på att Sherlock ska komma dit --- på framsidan av vykortet finns Reichenbachfallet!

Vad kan detta betyda? Ja, att original-Sherlock och Moriarty gjorde Reichenbach fallet så berömt att det nu finns upptryckt som vykort, för nästa generation att använda!

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.