lördag 4 maj 2019

FILM: Memories of midnight - Catherines Dröm - Ny Camilla Läckberg-favorit släppt som mini-serie!Regi: Gary Nelson
Originaltitel:  Memories of Midnight
Svensk titel: Catherines dröm 
Medverkande: Jane Seymour, Omar Sharif, Theodore Bikel, Peter Cetera m.fl.
Land: USA, 1991
Aktuell: Nyutgåva på DVD
Övriga titlar i Sidney Sheldon serien: Tracys Hämnd, Masters of the Game
Distribution: Majeng Media

Sidney Sheldon var 1970- och 1980-talens stora gigant när det gäller melodramatisk underhållning, thrillers och deckare.

Memories of Midnight kom ut 1990 och filmatiserades redan året därefter. Nu finns en ny generation deckarförfattare som växt upp med Sidney Sheldons böcker --- och filmatiseringarna av böckerna --- och det är givetvis kul att gå tillbaka till rötterna och kolla in vad som inspirerat dagens underhållningsförfattare. 

Camilla Läckberg har angett Sidney Sheldon (främst Tracys hämnd) som sin favorit, och när man ser vilka invecklade intriger som Sidney Sheldon hittat på till Memories of Midnight så kan man förstå att berättelsen kan inspirera dagens deckarförfattare!

Här är extra mycket extra allt när det gäller mordiska intriger! Filmatiseringen av Memories of Midnight är dessutom full av fantastiska modekreationer (1980-talet sparade inte på färger! Eller axelvaddar!), tjusiga miljöer, lyxiga omgivningar och kända filmstjärnor.

Den svenska titeln är Catherines dröm --- och huvudrollen som Catherine spelas av Jane Seymour (känd bland annat som mycket ung Bond-brud i Live and Let Die (den första Bond-filmen med Roger Moore) och från TV-serien Doctor Quinn - Medicine Woman).

Omar Sharif (Doctor Chivago) har den manlige huvudrollen, han spelar den enigmatiske Constantin Demiris som verkar vara en vänlig övervakande ängel, som hjälper Catherine med allt som hon kan tänkas behöva. Catherine lider av minnesförlust och minns bara sitt namn. Men allteftersom hennes minne börjar komma tillbaka dör fler och fler människor runt Catherine. Dessutom har hon hela tiden samma olycksbådande dröm, att någon försöker mörda henne ...

Sidney Sheldon har verkligen inte sparat på krutet, här finns mord och mordförsök som ligger i det förflutna, och mord som planeras för framtiden, och mord som utförs under samtiden, och intriger som är så invecklade att det måste vara en skönlitterär författare som kommit på dem ... Ingen annan hade lagt ut så många villospår! Eller betett sig så långsökt när hen planerar mord!

Filmatiseringen bjuder bland annat på snygga bilder från Amsterdam, tjusiga bilder från Grekland och Alperna, och massor av romance. 

På pluskontot --- förr var det inte så ofta som personer inom autismspektrat representerades på film eller TV (Rain Man med sin stereotypa bild var länge det enda exemplet) och här finns en positiv och i mångt och mycket trovärdig bild av en man som blir nära vän med Catherine, och som befinner sig någonstans inom autismspektrat. En bra vän för Catherine att ha, med tanke på att han med sin osvikliga logik lyckas lista ut vem av alla de nyanlända på kontoret i Amsterdam som är en hyrd mördare ...

Catherine som huvudperson verkar mycket mesigare och tamare än Tracy i Tracys hämnd (Sidney Sheldons största framgång, både som bok och som filmatiserad mini-serie) --- men detta gör att hennes motståndare ständigt underskattar henne. 

Sensmoral: ibland kan det vara bra att bli sedd som en mes!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.