torsdag 16 maj 2019

FILM: The Upside - Trivsam feel-good komedi med Bryan Cranston och Kevin Hart

 Bryan Cranston och Kevin Hart och Nicole Kidman,i The Upside (2017).

Regi: Neil Burger
Titel: The Upside
Manus: Jon Hartmere, baserat på The Intouchables (En oväntad vänskap) av Olivier Nakache och
Eric Toledano (som i sin tur är baserad på en självbiografi och en prisvinande dokumentärfilm.)
Medverkande: Bryan Cranston, Kevin Hart, Nicole Kidman m.fl.
Land: USA, 2017
Svensk distibution: Scanbox Entertainment
Aktuell: På DVD, BD och VOD maj 2019

The Upside är en komedi som legat etta på den amerikanska biotoppen.

Personkemin klickar mellan Bryan Cranston och Kevin Hart och det är så kul att se Cranston i en huvudroll igen!

Även om det mesta av skådespeleriet får ske från nacken och upp. Han spelar nämligen en nästan totalparalyserad man, Philip LaCasse. Kevin Hart spelar Dell, mannen som får jobb som hans vårdare.

Man förstår att Philip är trött på livet och genom att anställa den sämsta möjliga kandidaten hoppas han att få slut på eländet. Men Dell har andra planer. Han tänker minsann inte låta Philip dö och bli av med en fet lönecheck --- och en god vän! --- och han lyckas genom många knep få Philip på andra tankar.

Det finns några scener som inte är helt klockrena. Som gräl som känns som typiska "stage fights". Och Dell säger till Philip att han inte har några riktiga problem för han är vit och rik "some of us have real problems" ... om att sitta paralyserad i en rullstol inte är "real problems" --- vad är då "real problems"? Det är ett under att Philip inte påpekar det för Dell. Som är alltför självgod. Yep, Dell drar sitt kort "fighting to see my son" men att ha problem med sin exfru (som han aldrig betalat underhåll till) är inget emot att vara paralyserad och ha en död fru. Som rullstolsbunden och paralyserad är det inte helt lätt att dejta heller. Hur romantiskt är det att ha en vårdare med på middagen för att skära upp maten? Men Dell är så övertygad om att han kan få Philip "back in the game"! För att vara singel står inte på menyn för någon av dem.

Det finns gott om kul små scener och filmen är baserad på en verklig historia som både blivit prisvinnande dokumentär och en fransk succéfilm som lanserade Omar Sys internationella karriär.
Det har också blivit fyra remakes runtom i världen.

Det märks att Kevin Hart har kul med sin karaktär och han gör den till sin --- han är inte det minsta lik Omar Sy, varken  fysiskt eller i komedistil. Den berömda scenen i badet är förresten ersatt med en scen i en röststyrd dusch som talar tyska!

Är det här lika bra som det franska originalet? Kanske inte. Men filmen har med det viktigaste från originalet, vänskapshistorien, glidflygningen, operan och de snabba bilarna -- och filmen är rolig på sitt sätt. I sin skildring av udda vänskap i engelskspråkig film påminner den mycket om årets  stora Oscarsvinnare Green Book. Även den tar upp vänskap över klassgränserna och de två byter musiksmak och andra levnadstips.

Och när det gäller engelskspråkiga rullstolsfilmer så är det här mycket bättre än Livet efter Dig, där den enda rollen som en person i rullstol kan ha är att dö och testamentera en massa pengar till sin vårdare, så att hon får "leva livet fullt ut" utan att ha någon handikappad att ta hand om. (Vilken kul sensmoral att se för alla handikappade --- deras roll är bara att dö, så att omgivningen ska slippa dem! Vilken diskrimineringsrasism!). Här lever både Dell pch Philip livet fullt ut --- fast de båda två har sina begränsningar.

The Upside kommer ut i maj på DVD och BD från Scanbox Entertainment --- som även har gett ut det franska originalet, En oväntad vänskap!

Rekommenderas för en mysig feel-good stund!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.