onsdag 8 maj 2019

FILM: Spider-Man: Into the Spider-Verse - Tonårskille blir biten av spindel, får ihop det med snygg tjej, räddar världen ...

Spider-Pig, Spider-Pig, he can do everything a Spider-Pig can ... Sjöng en gång Homer Simpson. Här är Spider-Pig med i laguppställningen. En gris vid namn Spider-Ham ...


Regi: Bob Persichetti, Peter Ramsey och Rodney Rothman
Titel: Spider-Man: Into the Spider-Verse
Manus: Phil Lord och Rodney Rothman, baserat på Miles Morales av Brian Michael Bendis och
Sara Pichelli
Medverkande (röster, original): Hailee Steinfeld, Liev Schreiber, Nicolas Cage, Mahershala Ali m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Sony Home Entertainment
Aktuell: På DVD, BD och VOD
Extramaterial: Nya kortfilmer, ny film med Spider-Ham!


Spider-Man: Into the Spider-Verse. Ännu en hjälte från den amerikanska medelklassen. Ännu en dag på high school. Ännu en gång får en kille ihop det med en tjej som verkar vara alldeles för cool och "way out of your league".

Yep. Tonårskille blir biten av spindel, får ihop det med snygg tjej, räddar världen ... Igen.

Det är alltså som det alltid har varit.

Förutom att Spider-Man inte längre är arbetarklass. Vilket är synd. 

Spider-Man är en av de få arbetarklasskaraktärerna inom superhjältevärlden. Väldigt många superhjältar är förresten överklass, de är kungar och drottningar och prinsar (Black Panther, Wonder Woman, Aquaman) eller helt enkelt ofattbart superrika (Iron Man, Batman). Många är gedigen medelklass. Spider-Man: Homecoming hade för en gångs skull en arbetarklasskille i huvudrollen och även en arbetarklasskille (eller arbetarklassman) i skurkrollen. Cudos!

Nu är alltså även Spider-Man medelklass och går i en fin snobbskola där alla har skoluniformer.

Det tar en halvtimme innan han blir biten av en spindel och handlingen kan komma igång. Allt det tråkiga förarbetet och gamla tjatet slapp man i Spider-Man: Homecoming.


Men Spider-Man: Into the Spider-Verse har ju blivit så hyllad, eftersom Phil Lord (känd från Lego Filmerna) är inblandad i filmen och bland annat skrivit manus. Och filmen har kammat hem alla stora priser, från Golden Globe till Oscar för bästa animerade film.

Filmen är mest för äldre personer som är uppvuxen med alla olika versioner och alla olika universum som Spider- Man vistas i.

Och här finns massor av olika Spider-Superhjältar. Peter Parker och en annan Peter Parker, (vi kan kalla honom Peter B. Parker) från en annan tid, och Gwen Stacy (Spider-Woman), Peni Parker (hon är inspirerad av japanskanimerad stil) och Spider-Ham (en liten grisig Spider-Pig som heter Peter Porker --- vitsigt värre!). Det finns också en svart-vit Spider-Man från ett noir-universum. Som serietecknare skapat när de hade slut på färgpennor.

Boven bakom denna röra av universum heter Kingpin, och han har byggt en kanon för att
få tillbaka sin familj igen. Kanonen påminner om den i Big Hero 6.


Filmen är (så klart!) väldigt snyggt gjord med tydligt seriemanér där man har använt sig av både pratbubblor och paneler. Stan Lee gör en fin liten cameoroll som försäljare av superhjältedräkter.

Alla kan vara Spider-Man. Det är budskapet, som ligger helt i Marvelsk anda.

Men när det gäller representation ... varför är det nästan alltid medelklasskillen som ska vara den huvudsaklige hjälten, och alla andra backup?

Varför får en av de få arbetarklasskilalrna inte längre vara arbetarklass? vilken besvikelse!

Och om man nu låtsas att man bryr sig om representation och så kallad diversitet, varför inte göra hjälten till getherde från Alperna eller Himalaya, och så kan han rädda hela världen tillsammans med sin get!

Alla hjältar behöver inte vara medelklasskillar och alla hjältar behöver inte vara amerikaner!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.