måndag 23 november 2015

Sommar i Stora Skogen och Jul i Stora Skogen


Sommar i Stora Skogen (inbunden)

                Ulf Stark, Eva Eriksson
Sommar i Stora Skogen
Rabén & Sjögren

 

Tomtar finns inte bara på vintern. Tomtar är inget julfenomen. Midsommar är precis lika magisk som julafton.

 

Sommar i Stora Skogen är den efterlängtade uppföljaren till Jul i Stora Skogen. Det här kan ses som en blandning av den amerikanska sagan Trolltyg i Tomteskogen (som kretsar kring tomtar och bröllop) och de klassiska brittiska sagorna, som Brambly Hedge, där vi följer djurens förehavanden året runt (utan tomteinblandning). Här är det kaninbröllop på gång och den lilla tomten övervakar, som skogens självutnämnda präst.

 
 

Men idyllen hotas när ett oväder sveper in över stora skogen. Träden gungar, regnet piskar och skogens djur måste fly för sina liv, ungefär som i Urchin serien, om ekorren som är utvald till att rädda en ö full med djur från en översvämning.

 

Man känner igen det mesta från engelskspråkiga sagor som man läst förr, illustrationerna ser ut som de i Lillasyster Kanin - och Ulf Stark och Eva Eriksson samarbetade även där.

 

Jul i Stora Skogen (inbunden)Det är intressant att konstatera att när det gällde att importera denna sortens sagor var detta absolut inget fint, det var dålig litteratur, barn skulle skyddas från de antropomorfiska djuren och Astrid Lindgren avfärdade dem som kurre ekorre historier, som förlagschef för det förlag som nu ger ut Stora Skogen böckerna - med kurre ekorre och de andra som antropomorfiskadjur. Precis som Urchin, Brambly Hedge och Trollskogen andra klassiska sagor med djur i huvudrollerna. Till och med Barbro Lindgren skriver om antropomorfiska djur, som den lilla grisen Benny. Precis som i den engelska sagan om den lilla grisen som rymde. Många länder i resten av världen har en lång fabeltradition, och först nu verkar det som om Sverige kommer i kapp och accepterar fantasy och antropomorfiska djur. Men då har redan generationer av barn fått höra av lärare och bibliotekarier och gamla förläggare att de har dålig smak för vad de vill ha att läsa.


Jultips: Läs även Jul i Stora Skogen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.