tisdag 3 november 2015

FILM/TV: Vampire Diaries - ett gripande farväl!


Sjätte säsongen är klar att avnjutas
Mer spänning och romantik med The Vampire Diaries.
Femte säsongens chockerande final gör att allt är möjligt, verkligen allt, i säsong sex.
Sjätte säsongen är berättelsen om karaktärernas resa tillbaka till varandra och alla verkar utforska dubbelheten hos sig själva. Serien har haft många doppelgängers genom tiderna, men nu är dubbelheten snarare i själva karaktäerna än delade i olika personer.

Vad är viktigast i säsong sex? Man kan se denna säsong som ett slags final för det traditionella Vampire Diaries, som fansen lärt sig älska och leva med ända sedan böckerna kom ut och ända sedan pilotavsnittet, där Elena (spelad av Nina Dobrev) satt och skrev i din dagbok. Japp, Elena för vanlig, traditionell dagbok på papper. Annars hade serien istället hetat The Vampire Blogg eller Vampire Twitter ... vilket låter helt otänkbart! Eller ?!


Efter den här säsongsfinalen kommer en reboot av serien, med nya karaktärer, och det är det sista vi ser av Elena. Det känns mycket sorgligt eftersom Elena, Stefan och Damon är vad som fört först bokserien och sedan TV-serien framåt. Det är lite som om man skulle fortsätta göra True Blood utan Sookie Stackhouse.


Vampire Diaries och True Blood har mycket gemensamt. Båda serierna är baserade på framgångsrika bokserier, som TV-serien följer ... väldigt, väldigt löst. Båda serierna utspelar sig i någon byhåla på den amerikanska landsbygden och Georgia/Atlanta är som en egen karaktär i Vampire Diaries, med den mystiska skogen där allt kan hända. Båda serierna har med vampyrer, varulvar ,spöken och andra oknytt. Båda serierna bygger på en kärlekstriangel. Men det verkar tydligt att Elena och Damon Salvatore hör ihop, liksom Sookie Stackhouse och Bill  Compton ... Eller ???


Båda serierna har det gemensamt att trots att det vimlar av paranormala varelser och närvaron av andra världar är tydlig, så är det "de vanliga människorna" man kommer ihåg bäst.


Säsong sex av True Blood hade sitt bästa och mest tårfyllda avsnitt när det var dags att säga hej då till karaktären Terry Bellefleur. En vanlig kille som ville försörja sin familj, och betalade en mördare för att se till att familjen skulle få ut livförsäkringen (och han själv slapp minnas kriget). Arlenes sorg efter maken var rörande och fansens sorg efter Terry likaså.


Säsong sex av Vampire Diaries innebär att vi får  säga hej då till sheriffen - en helt vanlig människa, som till och med har ett gripande tal där hon förklarar att hon bara är en helt vanlig människa "and I am okay with that" - och när det är dags för hennes karaktär att gå hädan är sorgen av Terry dimensioner. Hon har varit en av de allra bästa och mest äkta karaktärerna genom hela serien. Och en av de bästa skådespelarna.


Fansen twittrade upprört OMG this is not a drill, the sheriff is dying!


Det blir fler farväl denna säsong, men också folk som kommer tillbaka: fansens favorit Matt Davis kommer tillbaka som Alaric Saltzman, som nyligen återvänt från The Other Side.


Sedan kvarstår debatten mellan fans som anser att Elena borde välja Stefan och de som borde välja Damon. Under debatten på comic con, där skådespelarna medverkade, ansåg de båda killarna att hon inte borde vara med någon av dem. "They are not good for her". Sedan hon blev inblandad med bröderna Salvatore har hela hennes familj och flera vänner strukit med. Det enda Elena har kvar att ge är sitt eget liv.


En slutlig parallell till True Blood - väldigt bra kvinnliga karaktärer. Inklusive kvinnliga färgade karaktärer, som inte går av för hackor. Som Tara Thornton i True Blood och Kat Graham i Vampire Diaries. En karaktär här och där ger inte komplett jämställdhet - men det är en bra början.


Vampire Diaries kommer att komma tillbaka i en form eller en annan, men för nu är detta den bästa och sorgligaste säsongsfinal man kan tänka sig.


Titel: Vampire Diaries Säsong 6
Medverkande: Paul Wesley, Ian Somerhalder, Kat Graham, Candice Accola, Zach Roerig,
Nina Dobrev, Steven R. McQueen, Michael Trevino, Matthew Davis

USA, 2015
Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.