torsdag 12 november 2015

FILM/TV: Once upon a time - Se upp för Snödrottningen!

Vem är snödrottningen?


Storybrooke has frozen over.


Kärlek, lika förförande och farlig som magi, visar sig bli det ultimata vapnet i den storslagna kampen mellan gott och ont. Efter att Emma och Hook råkar framkalla Elsa från Arendelle till Storybrooke, så möter de en mystisk Snödrottning, vars hänsynslösa besatthet av både Emma och Elsa får iskalla följder.


Once upon a time skulle i princip kunna fortsatta hur länge som helst, men hur många komplikationer som helst.


Sagoskatten som manusförfattarna har att ösa ur är i princip bottenlös och dessutom kommer det hela tiden nya Disneyfilmer som uppdaterar och återuppfinner sagorna ...


Once upon a time blandar de återuppfunna sagorna - och återuppfinner dem igen! - med de äldre versionerna.


Frost är baserad på HC Andersens Snödrottningen, men i hans saga var hon ond och farlig - förebilden till Ishäxan i Narnia, så att säga. Elsa är snäll, inte en av Disneybovarna. Det gör Once upon a time bot på - Elsa är fortfarande snäll, men dessutom får vi träffa Snödrottningen eller Snöhäxan. Det visar sig att hon lever undercover i Storybrooke och säljer glass ...


Något av det bästa med denna säsong av Once upon a time är vänskapshistorien mellan Elsa och Emma. Emma, Snövits vuxna dotter i denna värld, är i någon mån Once upon a times huvudperson, tillsammans med sin dysfunktionella familj. Snövit, hennes man Charming, deras nya bebis, den onda styvmodern Regina som försöker vara snäll och som har adopterad Henry, Emmas son, som alltså har två mammor, varav den ena egentligen är hans styvmormor ...Eftersom ingen egentligen åldras kan fyra generationer se nästan lika gamla ut.


Elsa och Emma har det gemensamt att de båda har stora magiska förmågor och ingen av dem vill acceptera dem. Tillsammans hjälper de varandra att växa och att omfamna sina förmågor och sin potential, istället för att vara rädd för dem.


Kända bilder från Frost används även för att framställa relationen mellan Emma och Regina - de har samma roller som Anna och Elsa, men vem som är Anna och vem som är Elsa varierar.


Magi fungerar på ett symboliskt sätt i Once upon a time. I Emmas och Elsas fall handlar det om en inre potential som inte ska förnekas. Så mycket energi går ut till att hålla nere din egen talang. Släpp ut den istället! Istället för att försöka vara som "alla andra".


Magi fungerar även på andra symboliska sätt. Rumpelstiltskin (alias Mr Gold), och Regina (den onda styvmodern, som här försöker bli god igen) använder båda två magi som ett slags missbruk. De vet att de kommer att bli olyckliga i det långa loppet, men bara en gång till ... De kämpar båda två mot den svarta magins lockelse. Skillnaden är att Rumpel oftast förlorar den här kampen mot magins dragningskraft, medan Regina nu klarar av att stå emot. Regina har en hel familj som stöttar henne, Emma, Henry, Snövit, Charming ... och en ny kärlek i form av Robin Hood.


Ja, sagorna mixas friskt. Mr Gold är inte bara Rumpelstiltskin, utan även krokidilen i Peter Pan och Odjuret i Skönheten och Odjuret och en mycket ondskefull fé i Askungen ... Han har sitt finger med i de flesta sagor. Han lärde t.ex. ut magi till Regina.


Under seriens gång avverkas många sagor, Fantasia (den andra filmen av Disney) spelar en viktig och vacker roll, och dessutom får man en glimt av vad som komma skall: i nästa säsong ska de ge sig ut på jakt efter Merlin och Svärdet i Stenen.


Slutet av säsongen innehåller en trio intressanta avsnitt när en alternativ verklighet presenteras, eftersom en ondskefull författare skrivit en ny bok Heroes and Villains som ska ersätta Once upon a time. Henry och Regina lyckas till slut få tillbaka den riktiga verkligheten och författaren får se sin bok bli blank igen.
Henry väljs ut till nästa författare.


I en värld som allt oftare vänder på sagor är det intressant att se hur det går för författaren som gör det för egen vinning skull - man kan inte låta skurkarna vinna utan att själv bli en skurk.
Titel: Once Upon a Time season 4
Regi: Ralph Hemecker, Ron Underwood, Morgan Beggs m.fl.
Medverkande: Ginnifer Goodwin, Jennifer Morrison, Lana Parrilla, Josh Dallas, Jared Gilmore
Robert Carlyle, Emilie de Ravin, Colin O'Donoghue, Meghan Ory, Beverley Elliott, Lee Arenberg m.fl.
USA, 2015
Walt Disney Studios Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar