fredag 13 november 2015

FILM: While We're Young - lika barn leka bäst

Life never gets old.



Lika barn leka bäst.
Josh och Cornelia är ett urbant 40-årskrisande par i New York som försökt att skaffa familj, men inte lyckats och har bestämt sig för att vara nöjda med det. När de lär känna ett ungt hipsterpar, Jamie och Darby, överger de snabbt sina jämnåriga vänner som startat familj och slagit sig till ro. De låter sig istället fyllas av Jamies och Darbys hämningslösa spontanitet och äventyrslust. Plötsligt har de hittat en dörr som leder tillbaka till deras ungdom, men är det verkligen så enkelt?

Noah Baumbach har här målat ett underhållande socialt porträtt av New Yorks kreativa medelklass, där han lyckats fånga den märkliga, upp-och-ner-vända logiken hos dagens urbana trendsättare: de äldre sitter klistrade vid sina pulsklockor och Ipads, medan de yngre gräver fram gamla retrovinyler och VHS-kassetter.

Noah Baumbach är född 1967 och växte upp i Brooklyn. Både hans mamma och pappa jobbade som filmkritiker. Filmdiskussioner var vardagsmat vid köksbordet.
Efter studier vid Vassar College blev Baumbach filmregissör - ett föga överraskande yrkesval.
Debutlångfilmen Kicking and screaming (1995) gav inte mycket väsen ifrån sig. Tio år senare kom nästa långfilm. Det självbiografiska dramat The squid and the whale isom förde med sig ett genombrott i cineastkretsar.

Baumbach fortsatte med sina independentfilmer i det mindre formatet. Senast såg vi den lekfulla Greta Gerwig-komedin Frances Ha (2012) som är inspelad helt i svartvitt.
Jämfört med den lättsamma och roliga Frances Ha har den nya komedin While we´re young ett aningen bittert anslag. Filmen kretsar kring det barnlösa, 40-årkrisade New York-paret Josh (Ben Stiller) och Cornelia (Naomi Watts). Han är en inte speciellt framgångsrik dokumentärfilmare som dessutom undervisar. Han har hållit på att klippa sin senaste film i tio år. Hon jobbar som filmproducent och har hand om sin pappas framgångsrika dokumentärfilmer. Han vill inte ha hennes hjälp. Eller hennes pappas. Han gör hellre en film som aldrig blir klar och som ingen vill se.

För Josh och Cornelia har äktenskapet stagnerat. Parets jämnåriga vänner är alla småbarnsföräldrar. Alla pratar om hur underbart det är, utan att ta hänsyn till att Josh och Cornelia intge kan få barn. Det här är en situation som är lätt att känna igen sig i - folk med barn dumpar lätt de vänner som inte har barn, de träffar nya småbarnsföräldrar på babygym, babymassage, babyrytmik, babymusik ... Idag finns ingen tid för barn att bara få vara barn, de ska ha en fulltecknad social kalender direkt, för att bli lyckade människor som kommer in på rätt dagis, rätt förskola, rätt skola och rätt college.

Tillvaron för Josch förändras drastiskt när det unga hipsterparet Jamie (Adam Driver) och Darby (Amanda Seyfried) gästar en av hans lektioner. Josh lockas av deras ungdomliga energi och bohemiska livsstil och övertalar även Cornelia till att bli vän med dem och att hjälpa Jamie med hans dokumentärfilm. 

Filmen, som är delvis självbiografisk (det finns likheter mellan regissören och Stillers rollfigur).

Här finns massor av namedropping och filmreferenser, Citizen Kane, Blade Runner, Dödskallegänget... och givetvis går det inte att se filmen utan att hela tiden tänka på Woody Allen.
Här lånas det friskt!

De riktigt roliga scenerna är oftast Joshs. Som när han presenterar sin nya superintellektuella dokumentärfilm om den politiska utvecklingen de senaste femtio åren för en nybakad filmproducent och det är helt uppenbart för alla, utom Josh, att producenten snabbt tappar tråden. Fast egentligen är det Josh som tappat tråden för länge sedan.

Roligast karaktär i filmen är Jamie (Adam Driver) som är en blandning av självupptagen och charmig och hela tiden ytterst manipulativ. Han spelar på Josh som en fiol, och Josh förstår det inte.

Det uppstår en dråplig kontrastkomik i skildringarna av de två olika paren. Josh försöker se ut som Jamie, men det fungerar bara inte.

Filmen som helhet gär inte så rolig - lösningen för det äldre paret är att "växa upp" och adoptera barn. Varför är det bättre än att lyssna på hiphopp och hjälpa andra filmare med deras alster? Det går inte att förstå vad filmen vill, den drar åt alla möjliga håll samtidigt och till sist är man grundligt trött på JOsh och Cornelia och deras framtida bebis och man hejar istället på den självupptagne Jamie. Och det var inte det filmen ville. 

While we´re young har en dragning åt det självupptagna men fungerar bra Noah Baumbachs allra mest hängivna fans.Tre olika dokumentärfilmare medverkar i filmen och det ställer fråga om det går att göra en dokumentärfilm som är objektiv? Vart är dokumentärfilmen på väg när så många människor filmar allting hela tiden ? Är det någon mening med dokumentären  över huvud taget ? Och är det inte så att folk hellre vill ha något som är underhållande och manipulativt än något som är "äkta"?  Detta är frågor som tål att funderas på. Baumbach är redan klar med en helt ny film,  Mistress America med helt andra ämnesval.


Titel: While we´re young
Regi: Noah Baumbach
Medverkande: Naomi Watts, Ben Stiller, Adam Driver, Amanda Seyfried , Maria Dizzia
Adam Horovitz, Matthew Maher, Peter Yarrow, Bonnie Kaufman, Hector Otero, Deborah Eisenberg, Dree Hemingway, Matthew Shear, Quincy Tyler Bernstine, Annie Baker mfl.

USA, 2014
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.