fredag 13 november 2015

FILM: The Giver - den ursprungliga dystopin!

Search for truth. Find freedom.



Nya unga stjärnor i The Giver
Jonas bor i ett framtida samhälle där smärta och lidande har rensats bort och invånarna genom dagliga injektioner avtrubbas till att enbart se en värld i harmoni. Allt är till synes perfekt, det finns regler för allt och alla trivs. På Jonas examenskväll, när invånarna enligt traditionen blir tilldelad varsitt samhällsuppdrag, får han veta att han fått den ärofyllda titeln ”minnesbevarare” – den som får bära alla minnen från tiden som var innan.

I sin nya roll börjar Jonas upptäcka en värld långt bort från hans inrutade liv – en värld full av kärlek, sorg, färg och känslor – en värld som samhällets ledare har hållit hemlig allt för länge, och av fel orsak. Jonas ställs nu inför ett livsavgörande val. Ska han hålla tyst och leva ett liv han vet är en lögn, eller avslöja vad han vet och riskera att förlora allt?

The Giver
är baserad på Lois Lawrys bestseller Den utvalde.


Dystopiernas bästa tid är nu. Dystopier är det nya svarta - och dystopierna är ofta svarta. Eller svartvita. The Giver är bokstavligen svartvit, för alla färger har utplånats för att göra människorna jämställda.


Det finns många förklaringar varför dystopier är så inne just nu. En förklaring kan vara att The Giver är obligatorisk läsning i amerikanska skolor - och en av de populäraste böckerna på läslistan.


Som Meryl Streep sa i en intervju: Mina barn brukar inte alltid gilla vad de måste läsa, men The Giver älskade de!


Vi pratar alltså om ett verk som i stort sett alla de nya dystopiförfattarna är uppvuxna med. Och om man vill leta varifrån idéer kommer ifrån till Matchad serien, Delirium serien, Legend serien, Divergent serien ... ALLT är taget härifrån!


Hungerspelen är egentligen den enda serien som tillfört något nytt till The Giver genren - alltså idén om framtida gladiatorspel à la Ben Hur.


The Giver är en mycket vacker film, Jeff Bridges köpte rättigheterna för över tjugo år sedan för att hans pappa skulle ha den rollen som nu Jeff själv är tillräckligt gammal för. Hungerspelen har haft det positiva med sig att folk nu var intresserade av att finansiera filmatiserien av The Giver. Till skillnad från alla de andra dystopierna är The Giver ett fulländat verk --- inte gjord för att sälja två, tre eller fyra delar till!


Kul detalj för svenska tittare är att Alexander Skarsgård är mycket bra i sin roll som läkare som med gott samvete mördar en av varje tvillingpar - utan att förstå att det är det han gör. Alla är drogade till att bete sig som spelpjäser.


The Giver är vacker, skrämmande och hoppfull. En snygg filmatisering av en vacker bok!


Regi: Phillip Noyce
Titel: The Giver
Medverkande: Jeff Bridges, Meryl Streep, Brenton Thwaites, Alexander Skarsgård, Katie Holmes,
Odeya Rush, Cameron Monaghan, Taylor Swift, Emma Tremblay, Alexander Jillings, James Jillings,
Jordan Nicholas Smal, Saige Fernandes, Renate Stuurman, Vanessa Cook m.fl.
USA, 2014
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.