fredag 13 november 2015

FILM: She's funny that way - gammeldags spring-i-dörrarna-fars i ny tappning

Jennifer Aniston och Owen Wilson i toppform.


She's funny that way är historien om Izzy (Imogen Poots), en ”call girl” med drömmar om Broadway. Owen Wilson spelar regissören Arnold Albertson som bokar Izzy och blir förtjust i den målmedvetna unga kvinnan, vilket leder till att natten slutar med att han betalar henne 30 000 dollar för att aldrig prostituera sig igen. Izzys lycka fortsätter då hon får provspela mot stjärnan Delta Simmons (Kathryn Hahn) för en Broadway-föreställning som Deltas make – samme Arnold – regisserar. Till råga på allt fattar även pjäsens manusförfattare Joshua (Will Forte) tycke för Izzy, vilket inte går hand i hand med att han redan dejtar den excentriska Jane (Jennifer Aniston), Izzys psykolog. Motspelaren i pjäsen (Rhys Ifans) är däremot inte intresserad av Izzy utan av Delta ...

Det här är en gammeldags slap-stick film, en screwballkomedi eller så kallad spring i dörrarna fars. Man kan riktigt se den som
teaterpjäs där det formligen smälls i dörrarna hela tiden.

Peter Bogdanovich har gjort några av de coolaste filmer som finns, men det här är något helt annat. Han och hans fru skrev manus till den här filmen för sjutton år sedan - med helt andra skådespelare i tankarna - för de ville göra något roligt tillsammans. Det slutade med skillsmässa i alla fall. En verklighetsbakgrund till filmen är att Peter själv gjorde en film där många prostituerade medverkade, och betalade dem för att lämna yrket för gott. Om det fugnerade får man inte veta.

Vänskapen med Owen Wilson - Peter introducerade honom för Wes Anderson -ledde till att huvudrollen skrevs om för att passa Owen. Jennifer Aniston var tänkt som frun, men hon ville spela psykologen.

Filmen är lite ojämn, roligast är Johanna Lumley som spelar Anistons mamma i filmen. Minst rolig är tyvärr Poots, och det är henne man får se mest av. Det hade varit kul om det hade varit tvärtom!


Regi: Peter Bogdanovich
Titel: She's funny that way
Medverkande: Imogen Poots, Illeana Douglas, Graydon Carter, Owen Wilson, Scott Campbell,
Erin Heatherton, Melanie Hill, Jake Hoffman, Rhys Ifans, Richard Lewis, Cybill Shepherd,
Debi Mazar, Austin Pendleton, George Morfogen, Tovah Feldshuh m.fl.
USA, 2015
Noble Entertainment
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar