måndag 23 november 2015

Ivar träffar en dinosaurie – och en till. Och en till. Och en till.


Ivar träffar en Diplodocus (inbunden)
Diplodocus med taggar.

Ivar träffar en Stegosaurus. Ivar träffar en Tyrannosaurus. Ivar träffar en Diplodocus. Ivar träffar en Triceratops.

 
          
Det finns nu tre lekfulla böcker om Ivar och hans dinoland. Det finns även en pysselbok med dinosaurieklistermärken och ett pussel: Ivar träffar en Stegosaurus. Lisa Bjärbo har skrivit texten och Emma Göthner har illustrerat.

 

Alla böckerna är roliga, korta att läsa, lagom som godnattsaga … Och alla har ett Toy Story Tema. Ni vet, Toy Story filmerna där leksakerna har sitt eget hemliga liv, där de har egna äventyr när barnet har lagt sig. Här kommer dinglandet till liv efter att föräldrarna har nattat Ivar, och Ivar får följa med sina älskade dinosaurer på massor av äventyr. Varje bok avslutas med en sida med dinofakta.

 

Ivar träffar en Stegosaurus (kartonnage)
Hoppla dino!
Dinoböcker har varit vanligt inom barn och ungdomsböcker i den engelskspråkiga världen - förmodligen för att man har chans att hitta dinosaurieskelett och fossiler. I Sverige har det varit mer skralt med den saken. Men Massor av Dinosaurier, som vann Augustpriset för bästa barnbok, gav ett startskott till även en svensk dinoboksindustri.

 

Förr verkade det vara mer genusneutralt att gilla saker som Dinos, Star Wars och Lego. Nu är det en kille och ans pappa som leker med lego i legofilmen, en legogubbe som är huvudperson i legovärlden (och som ska vinna si drömtjej längs vägen). Star Wars glassen marknadsförs mot killar medan tjejer ska välja Hello Kitty glassen. Och nu Dinos. Dinolandet tillhör också en kille. Till och med i Jurassic Park hade man en tjej och en kille som var dinointresserade. I alla fall innan de blev jagade av en klonad Tyrannosaurus. I den senaste Jurassic World har vi två killar som är dinointresserade. Ett barn och en tonåring. Håller världen på att förvandlas till ett gigantisk Comic Con där bara killar får ha kul? Hoppas inte.

Förr var saker som Lego, Star Wars och dinos för alla. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.