fredag 22 maj 2015

FILM: Wild Card - en briljant action film

Jason Statham tillbaka i nytt actionäventyr.

Never bet against a man with a killer hand.

"En gång var Nick Wild kung över Las Vegas kasinon! Men den notoriske storspelaren har nått botten och nu lever han på skuggsidan i syndens stad. För att överleva erbjuder han sina vänner hårdhänta hantlangartjänster. Men när han blir inblandad i ett brutalt överfall kommer han på kollisionskurs med maffian."

Wild Card har egentligen bara ett fel och det är att baksidestexten får denna film att låta som en dussinfilm.

Inget kan vara mer felaktigt. Wild Card är baserad på boken med samma namn, författaren William Gibson har själv skrivit ett briljant manus, och historien undviker skickligt de vanliga klichérna där en ensam hämnare ska ta sig an maffian.

Dessutom har huvudpersonen Nick Wild många tjejkompisar, något ovanligt i en annars grabb-dominerad genre där man ofta tittar på maffiagubabr i kostumer som ser förvillande lika varandra ut.

De viktigaste kompisarna är Holly, hon som blivit överfallen av tre maffiagubbar, och som Nick ska hjälpa att hämnas, en städerska som kan allt om hotellet han ska infiltrera och en black jack gudinna (spelad av Anne Heche) som spelar mot Nick när han vinner storkovan.

Den som väntar att Sofia Vergara ska komma tillbaka efter inledningsscenen väntar däremot  förgäves.

Michael Angarano spelar en mesig datakille som visar mod på sitt eget sätt och som mot alla odds blir Nicks vän i detta Las Vegas äventyr som lämnar alla andra liknande filmer långt bakom sig i kölvattnet.

Jason Statham är som alltid suverän. En actionhjälte som kan skådespela och få publiken att sympatisera med honom.

När det gäller manuset: detta borde visas som mall för blivande manusaspiranter. Ska du göra en actionfilm, låt inte hjälten bli överfallen av skurkar non-stop i nitto minuter (som de flesta långtråkiga actionfilmer) bygg upp spänningen och spara krutet till slutet. Vid det laget bryr tittaren sig om huvudpersonerna och hur det går för dem och slutexplotionen blir en chock, på ett positivt sätt.Regi:Simon West
Titel: Wild Card
Medverkande: Jason Statham, Michael Angarano, Dominik García-Lorido, Hope Davis, Milo Ventimiglia, Max Casella, Stanley Tucci, Jason Alexande, Sofía Vergara, Anne Heche
USA, 2014
Nordisk Film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.