tisdag 12 maj 2015

FILM: About Alex --- en alldeles äkta film om vänskap

Hunden Timmy och det utökade Fem-gänget
About Alex handlar om sex collegevänner som återförenas under en långweekend, efter att en av dem har försökt begå självmord.

När vännerna träffas för att hålla ett öga på Alex följer en helg där gamla förälskelser och bråk får nytt liv, där dåliga beslut kommer upp till ytan och där vänskap och förhållanden sätts på prov i takt med att gänget spekulerar om hur det enkla livet som student egentligen blev så komplicerat...

About Alex är en sådan där sällsynt film som känns alldeles äkta. I en av scenerna kommenterar en av karaktärerna att "det jhär är ju en som en åttiotalsfilm" och en annan att vi i det postmoderna samh¨llet alltid måste likna saker vid andra saker typ "det här är precis som ett avsnitt i vänner", min helg var precis som Wedding Crashers" osv.

Men medan mycket idag kommenteras med att "det känns som på film" så känns About Alex --- som ÄR en film --- alldeles som verklighet. Det känns som om man tittar på ett gäng vanliga människor och en vanlig hund och att det här är på riktigt.

Utom slutet kanske, en sentimental flashback om hur de alla blev vänner, vänner för livet, men annars är detta en perfekt film, gjord som ett kammardrama, och det mesta utspelar sig i och runt ett litet hus på landet.

Det visar sig att Alex egentlligen inte alls ville begå självmord. Han ville bara få ihop hela gänget igen.

Speciellt vill Alex träffa sin bäste vän Ben, den framgångsrike författarkillen som är ihop med Maggie Graces karaktär, hon som alla killarna är kära i någon gång, och Aubrey Plaza har en för henne ovanlig roll som omhändertagande, matlagande tjej, som är kär i Max Mingellas karaktär, som okänsligt nog tar med sig en 22-årig dejt till "rädda Alex från självmordstankar" helgen ...

Vem som ska få ihop det med vem, och vem som ska ta hand om hunden de hittar, är inte alldeles självklart.

Komiskt, sorgligt och rörande med otroligt bra unga skådisar, plus en hund.

Regi & manus: Jesse Zwick
Medverkande: Nate Parker, Jason Ritter, Maggie Grace, Max Greenfield, Aubrey Plaza
Max Minghella, Jane Levy, Adam Saunders, Rey Lucas, Devon

USA, 2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.