måndag 4 maj 2015

FILM: Exodus: Gods and Kings --- episk, storslagen film för tvivlare

Once Brothers, Now Enemies.
Moses är här en stridbar general.

Moses växer upp som älskad adoptivson i Faraos palats. Farao ser att Moses är en bra ledare --- men det är ju Faraos egen son som ska bli nästa Ramses den store.

Moses och Ramses växer upp som bröder och de är uppfostrade för att försvara varandra och ställa upp för varandra.

Men ödet vill att bröderna förvandlas till bittra fiender. Moses får reda på att han är en av judarna, de som egyptierna använder som slavar, och att en spådom säger att han ska befria judarna från slaveriet i Egypten. De är ju det utvalda folket och Moses är den utvalde av de utvalda.

Moses adoptivbror blir nu hans fiende, och det är brödernas förhållande som driver filmen framåt.

Det här är storslaget, episkt berättande och Ridley Scott kan den här genren.  Exodus: Gods and Kings är helt i klass med Gladiator.

Den lämnar också andra bibelfilmer, som den förskräcklige Noah med den forne gladiatorn Russel Crowe i huvudrollen, långt bak i kölvattnet. Scott och hans manusförfattare har förstått hur man gör film av Moses liv --- man gör en modern Moses, en tvivlare som  inte tror på gudar och ödet och spådomar. Moses här är en mycket motvillig hjälte, en modern man som egentligen helst vill sköta sig själv.

Men det är ändå Moses adoptivbror Ramses som man fastnar för mest --- fadern favoriserade alltid Moses, han får en egen familj och en son som han älskar, så som han själv aldrig blev älskad av sin far ... och så kommer judarnas gud och har ihjäl hans son som en del av egyptens plågor.

När Moses lite självgod säger att inte ett enda judiskt barn har dött håller man med Ramses när han säger att er gud måste vara vansinnig --- ingen av de egyptiska gudarna är så grymma (och de egyptiska gudarna kunde ändå vara riktigt farliga!)

Rent logiskt undrar man att om gud, likt Gandalf, kan trolla, varför trollar han inte så att alla blir sams och älskar varandra istället för att göra folk till fiender och ha ihjäl alla egyptiska små barn?

Man förstår att Ramses inte blir glad --- eller välvilligt inställd till judarna och deras gud.


Rent visuellt är det här så klart en fest. Scenen vid  Röda havet - realistiskt gjord, som tidvatten tack och lov! - är briljant.

Kultförklarade Ridley Scott har gjort det igen. Hoppas att han inte pensionerar sig snart!

I huvudrollen som Moses ser vi Christian Bale och hans halvbror Ramses spelas av Joel Edgerton. I övriga roller ser vi bland andra Aaron Paul, Sigourney Weaver och Ben Kingsley och som Farao John Torturro.

Regi: Ridley Scott
Titel: Exodus: Gods and Kings
Medverkande: Christian Bale, Joel Edgerton, John Turturro, Aaron Paul, Ben Mendelsohn, María Valverde, Sigourney Weaver, Ben Kingsley, Hiam Abbass, Isaac Andrews, Ewen Bremner
Indira Varma, Golshifteh Farahani, Ghassan Massoud, Tara Fitzgerald m.fl.
USA, 2014
FOX-Paramount


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.