onsdag 20 maj 2015

Den blomstertid nu kommer – det finns inga perfekta planer


Den blomstertid nu kommer (inbunden)
De mest perfekta planer kan gå snett.
 

Marie Chantal-Long
Den blomstertid nu kommer
Opal

Fred såg hur hastighetsmätaren närmade sig hundra. Han blev ännu räddare än förut. Plötsligt ville han hem. Hem till farsan och lillasyster. Till det tråkiga köket i det tråkiga huset, bara en trappa upp. På Mossen. Ganska tråkigt. Fattigt. Det var det som hade varit grejen. Att få pengar.

Tänk om Fred hade sagt nej till alla planer. Tänk om Fred hade stannat kvar i aulan och fortsatt sjunga Den blomstertid. Då skulle allt vara bra nu. Inte roligt men bra. Lugnt.

Äntligen få pengar. Det skulle bli så mycket pengar. Sa Tarzan. Att det skulle bli.

Den blomstertid nu kommer är en stark skildring av utanförskap och längtan efter ett bättre liv. Fred tror att lite pengar är lösningen. Wahid tror att mycket pengar är lösningen. Tarzan är övertygad om att han har hittat lösningen och tar med sig två minderåriga grabbar för att genomföra det perfekta brottet på skolavslutningen.

Ingenting går perfekt. De får inte med sig en krona i rånet, Tarzan krockar, Wahid och Fred lämnar bilvraket … och Wahids briljanta idé är att sno en bil med en liten fransktalande flicka i baksätet, för de kanske kan få pengar för henne … Precis som i en film. Hon ska vara  gisslan.

Fred har inte alls lust att ha en flicka som påminner om hans lillasyster som gisslan och han gör allt för att skydda henne.

Slutligen verkar det som om Fred ska komma undan, men står han verkligen ut med att alla tror att han är oskyldig?

Den blomstertid nu kommer använder ofta ett enkelt, rakt språk med korta meningar, speciellt för att skildra Freds tankar och känslor. Man kommer in i hans stressade sätt att tänka och den klaustrofobiska ångesten för vad som kan hända.

 Speciellt fint skildrad är Freds relation med den lilla flickan, och med lillasystern.

Marie Chantal-Long har skapat en ungdomsbok utan tillrättalagda mallar för hur barn och ungdomar ska vara, hur de ska tänka och vad de ska vilja.

Och livet är det som pågår medan Fred och andra gör upp sina perfekta planer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.