måndag 11 maj 2015

FILM: Taken 3 - Luc Besson blir bara bättre med åren


Luc Besson har ännu en gång skrivit manus till en actionspäckad thriller med Liam Neeson i rollen som den fd agenten Bryan Mills.

Kommer Brian Mills tillbaka för att
rädda sitt barnbarn nästa gång?
Luc Besson har blivit synonymt med "Euroaction", starka kvinnor (Nikita, Lucy) och tuffa grabbar. Den tuffaste av dem är förmodligen Brian Mills, spelad av Liam Neeson, nu för tredje gången.

Intrigen påminner om The Fugitive: någon har mördat Brians livs kärlek (hans exfru, som han verkar vilja få ihop det med igen) och fått det att se ut som om Brian har gjort det. Och återigen är deras dotter i fara. Brian inser att han inte kan åka dit för ett mord han inte begått - för vem ska då skydda deras dotter? (Maggie Grace).

Intrigen är tät och spännande, actionscenerna hisnande - och ändå ofta verklighetstrogna.

Undantaget från Bessons framgångsformel i detta fall är att denna film utspelar sig i USA, inte i  Europa. Annars finna alla ingredienser på plats, och om du älskar action, missa inte Taken trilogin. Detta är så bra som action kan bli.

Ingen som sätter sig upp mot Brian Mills kommer att klara sig. Det vet man. Men det ger en stor tillfredställelse att Brian bryr sig om att sätta dit de som lagen inte bryr sig om - som de som sysslar med trafficking och kidnappar unga flickor. Dessutom är det engagerande att Brian bryr sig så mycket om sin familj och sina vänner. Här är ensam inte stark - den ensamme hämnaren ingår i ett starkt team. En för alla, alla för en.


Regi: Olivier Megaton
Titel: Taken 3
Medverkande: Liam Neeson, Forest Whitaker, Famke Janssen, Maggie Grace, Dougray Scott, Sam Spruell, Don Harvey, Dylan Bruno,  Leland Orser,  David Warshofsky m.fl.
USA, Frankrike 2014
Scanbox Vision
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.