lördag 23 maj 2015

FILM: The Best of Me - en bitterljuv kärlekshistoria

21 år senare möts de igen ...

Den första förälskelsen går aldrig över...

Dawson och Amanda träffades på gymnasiet. Kärleken var stor men omvärlden ville något annat. Och förhållandet förblev det, som kunde ha varit...

Nu 21 år senare, träffas de av en tillfällighet i sin barndomsstad. De har båda fått ärva Tuck, en seg gammal man som gick bort 92 år gammal.


De ska dela på allt, komma överens om vem som ska ha vad. Det mesta ska gå till barncancerfonden.

Gamla minnen dyker upp, kärleken är inte bortglömd. Men de krafter som en gång skilde dem åt lever fortfarande. Och idag är de farligare än någonsin. Kan den första förälskelsen vara för alltid? Och får kärleken en andra chans.

Nicholas Sparks är expert på den här typen av bitterljuv historia (se till exempel den hyllade Dagboken). Enda felet är att Luke Bracey och James Marsden inte är speciellt lika varandra som yngre och äldre upplagan av Dawson (folk må förändras mycket, men inte ansiktsformen).
Liana Liberato och Michelle Monaghan är ett mer lyckat val som den yngre och den äldre versionen av Amanda.

Det är lätt att förstå vad Dawson ser i Amanda, lite svårare att se vad Amanda ser i Dawson. En ganska tråkig och tyst kille på ytan, lär man känna honom mer har han en helt vansinnig, fanatisk mordisk familj och Dawson själv åker in för dråp. (Fast vi får se att han egentligen är oskydlig).

Amanda är den man känner mest för i  filmen, hennes dotter dör i leukemi och hennes son råkar ut för en olycka och hennes man i sig är en vandrande olycka ... Hon har i alla fall försökt gå vidare med sitt liv, medan Dawson fortfarande håller fast vid Amanda.

Ska Dawson få henne att lämna sin familj, eller har ödet andra planer i beredskap för paret?

För den som gillar Nicholas Sparks historier är detta en klassisk Sparks historia, precis som tragisk och ödesmättad som de brukar vara. Men på sitt sätt övervinner kärleken allt, och Dawsons hjärta fortsätter att slå för Amanda.

Regi: Michael Hoffman
Titel: The Best of Me
Medverkande: Michelle Monaghan, James Marsden, Luke Bracey, Liana Liberato m.fl.
USA, 2014
Nordisk Film


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.