måndag 26 januari 2015

FILM: The Two Faces of January - Patricia Highsmith i Hitchcock stil!


Dödligt triangeldrama i Grekland.

En orm med två huvuden blir början på en mardrömsresa, i denna smakfulla, vackra film, baserad på en bok av Patricia Highsmith.

År 1962 reser ett amerikanskt par, Chester MacFarland (Viggo Mortensen) och hans hustru Colette (Kirsten Dunst), runt i Grekland och besöker Akropolis i Aten.
Rydal (Oscar Isaac) jobbar som reseguide, när han inte lurar turister på småpengar, och han erbjuder sig att guida det vackra paret på en loppmarknad där frun hittar ett vackert armband: en orm med två huvuden.
Rydal ser i Chester sin egen far, som nyligen dött, och han ser i Colette sin drömkvinna. En vacker New York tjej som vet vad hon vill ha.
Efter en lyckad parmiddag åker Rydal och hans dejt hem i en taxi. På sätet ligger ormen med två huvuden. Rydal överger genast sin dejt för att springa upp till MacFarlands hotellrum och bli tackad av Colette för att hon fått tillbaka armbandet ... Men det går inte som Rydal tänkt sig. Chester har dödat en man och begär Rydals hjälp med att flytta kroppen. Colette får inget veta.
Rydal blir snabbt insyltad i en ödesdiger kedja av händelser, värda en grekisk tragedi.
Vi måste alla göra upp med våra fadersfigurer. Och i Chester har Rydal hittat en värdig motståndare.

Det här är kostymdrama när det är som bäst, alla tre huvudpersonerna är obeskrivligt eleganta, miljöerna är superba och hela resan är en enda stor gastkramande njutning.

Hitchcock skulle blivit grön av avund om han sett denna film, och detta är också den bästa historia som Patricia Highsmith levererat. Ja, den toppar faktiskt The Talented Mr Ripley!


Regi: Hossein Amini
Titel: The Two Faces of January
Medverkande: Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Oscar Isaac, Daisy Bevan m.fl.
USA,  2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.