måndag 26 januari 2015

FILM: 100 steg från Bombay till Paris

En fest för ögat!En film med aptit på det goda livet.
100 steg från Bombay till Paris låter som en kort resa. I själva verket är det mycket längre än så till Paris från den lilla franska staden Lumière. Men den indiska familjen har bara 100 steg till en fransk resturang med en michelin stjärna. familjefadern tycker att de ska hålla sig till indisk mat, men Hassan, den näst äldste sonen, känner en dragning till den franska maten och inser att livet behöver inte vara motsättningar, den behöver inte vara antingen eller. Man kan få både ock. Både ha kakan och äta den. Och baka ännu fler kakor!

Föreståndaren för den franska filmen spelas av Helen Mirren och hon står och övervakar allt som händer som en drottning. The Queen. Vilket den  Hassans pappa (Om Puri)påpekar, innan han får från fascinerad till handlöst förälskad ...

Även Hassan hittar kärleken i den oemotståndliga Charlotte (LeBon) och tillsammans gör de inte bara ljuv musik utan även smaskig mat. Charlotte är filmens Juliette Binoche, och ja, denna film överträffer Chocolat med dunder och brak. Liksom Chocolat är även detta en saga om tolerans, men på något sätt känns berättelsen mer verklighetsförankrad och mer aktuell (även om det är svårt att smälta att alla plötsligt kan prata engelska i Frankrike, detta är det mest fantastiska av allt!


Filmen är baserad på den bästsäljande boken Fransk curry  av Richard Morais (Bookmark förlag) och Morais, som skrev boken som en hylling till sin vän filmskaparen Ismail Merchant, hade som sin stora dröm att boken en gång skulle bli film.

För är film och mat och Helen Mirren det bästa man vet, får man inte missa denna välsmakande upplevelse.

Regi: Lasse Hallström
Titel: 100 steg från Bombay till Paris
Originaltitel: The Hundred-Foot Journey
Medverkande: Helen Mirren,  Om Puri,  Manish Dayal,  Charlotte Le Bon,  Amit Shah
USA, Frankrike 2014
Nordisk Film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.