måndag 26 januari 2015

FILM: Lucy - Luc Bessons triumf!

En filosifisk actionfilm som stannar kvar hos betraktaren


Lucy är en knarkkurir åt maffian i Tai Pei år 2069. Vid en av hennes resor spricker förpackningen och drogerna tas upp av hennes kropp. Till sin förvåning dör hon inte. Hon får superkrafter.

Don't mess with Lucy!
Den första kvinnan - en apliknande varelse - kallades Lucy. En av superkrafterna Lucy får är att resa i tiden, så hon får faktiskt träffa sin namne och ge den skapelsegnistan på ett Michelangelo-likande sätt.

Lucy är lite som två filmer i en. En film är en riktigt cool actionfilm, där Luc Besson lyckas tangera och överträffa franska klassiker som Nikita och Leon. Liksom dessa filmer består filmens titel bara av ett förnamn. Namnet Lucy låter kanske inte så coolt eller skrämmande (amerikaner tänker förmodligen bara på programmet I Love Lucy) men hon utvecklas här till något som är coolt och skrämmande, en futiristisk vision av vad som kan hända när människans evolution går vidare och vi kommer att utnyttja vår fulla potential.

Till sist kommer vi att utplåna oss själva.

Man kan se slutet på Lucy på två sätt. Att en riktigt bra actionfilm tappar tempo och utvecklas till  något slags filosofiskt samelsurium där Lucy plötsligt förvandlas till den kvinnliga huvudpersonen i Her (som förresten också hade röst av Scarlet Johansson) eller att detta är en evolution av den klassiksa actionfilmen, för vi har ju sett det mesta förut och vi vill ha mer ... eller något annorlunda.
Och Lucy är en film som man tänker på länge efteråt. Hur många filmer kan man säga det om? I actiongenren? Oftast är man nöjd när huvudpersonen fått sin hämnd och tillfälliga tillfredställelse och sen är det bokslut och totalslut. Om det inte slås på trumman för en uppföljare. Här tänker man, och tänker och tänker ...

Har filmen svaret på frågan om meningen med livet? Inte riktigt. Trots att Lucy hävdar att "du vet nu vad du ska göra med ditt liv" är det första man  tänker på att skjuta koreaner, som ligger döda i drösar. Och det är förmodligen inte meningen med livet.

Snyggt foto, snygg historia, supersnygg Scarlett och ett snyggt Paris med biljakter och snygga fransmän ... Mise-en-scene är inte för inte ett franskt ord! Det här är Cinéma du look som tål att ses på! Många gånger!


Regi: Luc Besson
Titel: Lucy
Medverkande: Scarlett Johansson, Morgan Freeman m.fl.
USA, Frankrike 2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.