måndag 12 januari 2015

FILM: The Maze Runner - Amazing Dystopia!


"Something WICKED this way comes!"

Spring för livet!

I en postapokalyptisk värld gör ett gäng tonårskillar plus en tjej, och ett gäng tonårstjejer plus en kille, precis allt för att överleva. Ingen av grupperna vet att det finns en annan grupp som utsätts för precis samma experiment.

Mazerunner trilogin av James Dashner ligger helt rätt i tiden och har kommit när dystopi trenden dels är som hetast och dels verkar ha kört fast i vissa klichéer med unga tjejer som ska leda ett uppror och samtidigt välja rätt pojkvän. Mazerunner har utvecklat dystopi genren så att den utnyttjar många science- fiction element (dystopier i sig är en underavdelning till science-fiction) och Mazerunner innehåller de grymmaste mänskliga experimenten sedan dystopi favoriten 1984.

Dessutom har Mazerunner lånat drag från Flugornas herre. Premisserna är desamma. Massdöd och förödelse ödelägger hela världen. Samtidigt lever en grupp killar isolerade och bygger upp en egen hierarki och hackordning, helt ovetande om det stora dramat. I Mazerunner har ingen ifrågasatt systemet, och allt fungerar, ända tills den siste nye killen anländer och systemet börjar att krackelera.

Thomas och Teresa

Det här är ungdomslitteratur för alla som vill ha underhållning, verklighetsflykt och en tankeställare om vår värld idag. I huvudrollen står för ovanlighetens skull (i en ungdomsdystopi) en kille, Thomas. Men liksom i fantasy succéen Beautiful Creatures (även den med en manlig huvudperson) finns det en tjej med som betraktaren instinktivt känner att Thomas hör ihop med --- nämligen Teresa.

En framgångsrik trilogi

Just nu finns det tre delar ute på engelska (Delacourt Press), två delar finns översatta till svenska (Semic förlag) och dessutom är första delen filmatiserad av Wes Ball (20th Century Fox) med Dylan O’Brien som Thomas och Kaya Scodelario som Teresa. Första filmen finns nu på DVD och Blu-Ray och den andra filmen med titeln The Maze Runner: Scorch Trials kommer att ha premiärpå bio den 18 september 2015. Mazerunnerfilmerna och böckerna höjer sig högt över medel när det gäller ungdomsfilmer/ungdomsböcker och har en mycket mörkare ton och allvarligare teman än vad publiken brukar serveras.

Dessutom bjuder hela Mazerunner serien på massor av spektakulär action.

Från labyrinten, via öknen, mot det okända

Del ett i Mazerunner serien fokuserar på själva labyrinten. Del två av Mazerunner har den svenska underrubriken I vansinnets öken. Del tre erbjuder ett sällan skådat klimax.

En regel i Mazerunner: just när man tror att det inte kan bli värre, så blir det värre! Huvudpersonerna får kämpa hårt för att överleva, och Hungerspelen verkar i jämförelse som en trevlig Robinsonad.

Labyrinten är central

Labyrinten presenteras redan i del ett av Mazerunner. Hela tiden vet man väldigt lite, man ligger på samma nivå som huvudpersonen Thomas, som fått sitt minne raderat och som inte ser några samband alls i en väldigt surrealistisk värld, där till och med språket verkar främmande.

Gruppen av tonårspojkar (åtminstone tror de själva att de är tonåringar, ingen vet ju hur gamla de är, för ingen har något minne) är instängd och vägen ut till friheten går genom en labyrint som är fylld av faror. Efter det väntar friheten. Tror de. Teresa är katalysatorn som sätter igång allt --- första tjejen någonsin att dyka upp, Thomas känner direkt att de hör samman --- men minns inte varför.

Fasorna tar aldrig slut

Senare avslöjas att labyrinten inte var slutet. Det var inte ens början till slutet. Efter labyrinten, där många av killarna dött, kommer flera andra prov --- och Thomas får också veta att det finns en annan grupp som varit instängda och räddat sig genom en annan labyrint. En grupp med tjejer där det till sist kom en kille, en manlig Teresa. Thomas blir vän med Teresas manlige motsvarighet, och får veta att tjejerna klarade sig mycket bättre genom sin labyrint. Färre tjejer än killar dog. Thomas är inte förvånad. Om alla tjejerna är lika tuffa som Teresa är det klart att tjejerna klarar sig bättre. Men kommer de båda grupperna att kunna bli vänner eller kommer de att förgöra varandra?

Vem eller vad är den verkliga fienden?

Vad går hela experimentet ut på? Varför har de anmält sig frivilligt till att få sina minnen raderade och att kämpa på liv och död i utmaning efter utmaning? Vad är det som killarna och tjejerna ska göras redo för? Den slutgiltiga fienden presenteras inte förrän i del tre av Mazerunner

Under tiden kan man filosofera om organisationen WICKED står på de godas sida eller inte. Det är WICKED som utsätter ungdomarna för alla experimenten.

Something Wicked this way comes …

WICKED står för World in catastrophe, killzone experiment department. Katastrof i världen, avdelningen för experiment i dödszonen.

En av WICKEDs medlemmar förklarar för Thomas att “Vi finns till enbart i ett enda syfte: att rädda världen från en katastrof. Ni som sitter här i rummet är en viktig del av det vi tänker göra. Vi har resurser som ingen annan grupp i civilisationens historia har haft tillgång till. Nästan obegränsat med pengar, obegränsat mänskligt kapital och teknologi som överstiger också den intelligentaste människas önskemål och begär.”

Dessutom påstår han att Thomas och Teresa och alla de andra anmält sig frivilligt till de grymma experiment de utsätts för. Och att allt som händer är en del av den stora planen.

Vem i hela världen kan man lita på?

Akronymen WICKED betyder i sig ondskefull. Men finns det något ännu mer ondskefullt som WICKED bekämpar? Det är inte lätt att veta vem man ska tro på i Mazerunner!

Den som verkligen älskar Mazerunner världen kan också glädjas åt att James Dasher jobbar på ännu en prequel till den ursprungliga trilogin, en uppföljare till The Kill Order, så det kommer att komma både fler böcker och fler filmer som utspelar sig i Mazerunners fantastiska värld.

Regi: Wes Ball

Författare: James Dashner

Mazerunner trilogin

Originalets titel: The Maze Runner

Delacourt Press, Semic, Fox

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.