måndag 26 januari 2015

FILM: Northern Soul

 

Diskbänksromantik i Norra England!

Vem kan dansa som Bruce Lee?

Senast sedda film: Lucy. Ser nu: Northern Soul. Och snacka om bra fantasy-film!

Det här är en framtidsdystopi som får Lucy att verka barntillåten. Här finns mycket mer knepiga saker. Människor står vid rullande band och gör ... ja, jag vet inte vad. Och de har plastmössor på sig.

När de vill lyssna på musik går de in i en byggnad full av backar med svarta, lakrisliknande snurror och räcker den utvalda lakriskakan över en disk ... och ställer sig sedan i vars sitt furistiskt bås för att lyssna på musiken.

Varje lakrisplatta innehåller bara EN låt!  Vill man ha något utöver main-stream fluff får man åka till USA. Men vänta nu ... Det här är ju inte en science-fiction film om framtiden, med konstiga bås och konstiga kläder ... Det här utspelar sig i England, år 1974. Två killar drömmer om att åka till Amerika för att leta skivor och de är trötta på att stå och ... ja göra vad det är de nu gör vid ett löpande band och ha löjliga plastmössor (typ hårnät) på sig.Man skulle kunna kalla det diskbänksrealism och hylla de gamla män som marknadsfört diskbänken, norra England, arbetarklassen och 1970-talet (som Ken Loach) MEN denna film är gjord av kvinnor. Regissör/manusförfattare och producent. Filmen är dedikerad till deras "soul sister" som gått bort.

Dessutom skulle man vilja mynta ett nytt uttryck som utmanar diskbänksrealism. Det här är snarare Diskbänksromantik! Och kostymdrama. Inte konstigt att man som tittare får "fantasy-vibbar". Det här är historien om hur vänskapen, drömmen och musiken övervinner ALLT!

John och Matt finner varandra och går igenom de motgångar som vanligtvis ett älskande par i en romcom (eller romantiskt drama) måste gå igenom. Därtill innehåller filmen en makeover scen, som vanligtis är reserverad för hjältinnan i en romance, romcom eller musikal. Matt gör om John så att han blir riktigt cool, och får en identitet och ett självförtroende ... snart dansar den forne nörden som en vältränad Bruce Lee på dansgolvet och det första Matt köper till John är ett par skor. Man måste ha rätt skor, det är där allt börjar! SATC tjejerna skulle hålla med!

Filmens tag line lyder: If you were there. You'll know. If you weren't, you'll wish you had been.
Men frågan är om man önskar att man hade varit där? Tänk så bra vi har det som kan lyssna på VAD vi vill NÄR vi vill utan att gå in i ett science-fiction bås, efter att ha valt ut en lakriskaka!


Om du undrar varför filmen heter Northern soul, så har det inget med norra USA att göra.

Northern soul är en musik- och danskultur som uppstod ur den brittiska modskulturen, ursprungligen i norra England under det sena 1960-talet. Northern soul består av en speciell stil inom den svarta amerikanska soulmusikenbaserad på det snabba upptempot som karaktäriserar TamlaMotowns inspelningar från mitten av 1960-talet. Northern soul-scenen undviker dock de mest kända Motowninspelningarna och kopiorna. Istället favoriseras mindre kända inspelningar, initialt endast utgivna i små upplagor, ofta på små regionala amerikanska skivbolag som Ric-Tic och Golden World (Detroit), Mirwood (Los Angeles) och Shout och Okeh (New York/Chicago). Samling av vinylsinglar är en stor del i northern soul-kulturen och de dyraste och mest eftertraktade skivorna betingar höga priser. Namnet northern soul har inte att göra med varifrån musiken kom – det kan vara soulmusik från hela USA – utan syftar istället till att det var i norra England scenen uppkom och det var främst där musiken var populär.

Regi: Elaine Constantine
Titel: Northern Soul
Medverkande: Josh Whitehouse, Elliot James Langridge, Steve Coogan, Jack Gordon m.fl.
England, 2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.