söndag 4 december 2022

SCEN: Drengarnas Jul(om)bord - Oh Boy, Oh Boy, Oh Boy! Vilken julshow!Hellmans alla Drengar har siktats vid Vinga, Oh Boy, Oh Boy, Oh Boy!

Femtio små sailors som julen besjunger, Oh Boy, Oh Boy, Oh Boy!

Nu ska det fröjdas på Lorensberg, med Charlie, Bill och Tom,

Och på teatern så julas det, och sången ja, den klarar dom ...

Hellmans alla Drengar har julen som hamn, Oh Boy, Oh Boy, Oh Boy!


Hellmans Drengar är en jultradition i Göteborg - som borde bli en nationell tradition. Men Lorensbergsteatern är knökfull som den är. Så många göteborgare och tillresta fans har Hellmans Drengar som just sin speciella jultradition. Bästa julkonserten. Bästa julshowen. Bästa startskottet för julen. Domen är enig från publiken. Man kan avvara det mesta, men absolut inte Hellmans Drengar! Där börjar julstämningen!

I år har Hellmans Drengar söta sailors som tema --- och vare sig du gillar Sailor Moon, Lasse Dahlquist eller Håkan Hellström ... du kommer att vara i sjunde julhimmelen med extra allt.

I år är titeln på showen Drengarnas Jul(om)bord och vi ger oss ut på en musikalisk och emotionell resa när M/S Hellman lättar ankar. De söta sailors som Lasse Dahlquist en gång i tiden så musikaliskt beskrev jobbar nu för fulla muggar med att sprida julstämning. Det blir kärlek till havs, julbord till havs, fester till havs och skönhetsbehandlingar till havs ... Det känns nästan ruggigt vältajmat med denna satir över lyxliv till havs samma år som Ruben Östlund (född i Göteborg) vunnit Guldpalmen i Cannes för en satir över lyxliv till havs. Hellmans Drengar får dock, till skillnad från Östlund, ingen att bli illamående. Hellmans Drengar är feelgood deluxe.

Hellmans Drengar ackompanjeras som alltid av underbar live musik --- levererad av Hellmans Strengar.

Oh Boy, Oh Boy, Oh Boy! Vilken massa skoj Drengarna hinner med under en intensiv och härlig julshow! Som spelas på Lorensbergsteatern ända fram till Lucia.


Bakgrund till Hellmans Drengar ...


Om du undrar varför Hellmans Drengar heter som de gör, så är det inte för att de älskar senap så mycket. Så här berättar de själva om sitt namnval:


"Vi heter Hellmans Drengar för att vi vill hylla Allan Hellman som var gjuteriingenjör från Lysekil. Han var den som 1950 tog initiativet till bildandet av en svensk riksorganisation för homosexuella. Att påstå att Allan Hellman var en modig man, eller till och med en av Sveriges modigaste män, är ingen överdrift. Han utmanade värderingar och föreställningar och förändrade sin samtid när han drev kontroversiella frågor under det starkt konservativa 50-talet. I våra ögon är han en förebild."

Hellmans Drengar bildades av Claes Nyström 1994 och denna amatörgrupp som älskar vad de gör har en look och ett sound som är helt och hållet 100% professionellt. Och nej, det är inte ett krav att vara homosexuell för att få vara med i Hellmans Drengar. Hellmans Drengar grundades inte för att utesluta folk. Men de ifrågasätter mansrollen och även människorollen. Varför hänger gamla synsätt och sägessätt med så länge?

Varför är det till exempel ett skällsord att säga att något är "bögigt"? Borde det inte vara en komplimang?

I år i december går världens största idrottsevenemang, VM i fotboll, i ett land där homosexualitet är olagligt.

Och hur ser läget ut i den så kallade demokratiska västvärlden? För två år sedan var det fullt lagligt att säga upp folk i USA med motiveringen att hen är gay. I Sverige var homosexualitet klassat som sjukdom så sent som på 1970-talet. Och idag när högljudda killar vrålar att Håkan Hellström är "bögig" så är det ingen komplimang. Vi har kommit en liten bit på väg sedan Allan Hellmans dagar. Men det finns fortfarande en lång väg kvar att gå.

Det behövs fler som Hellmans Drengar som sprider ljus och glädje och gemenskap.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.