fredag 9 december 2022

NU FIRAR VI JUL – smart, vacker och prisvärd samlingsvolym

 


Förlag: Rabén & Sjögren
Genre: Berättelser
Antal sidor: 108
Läsålder: 3-6 år
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-10-21

Vilken julbok ska du köpa till familjen? Nu firar vi jul … är ett bra tips, eftersom det ingår så många böcker i den här boken – plus sånger, recept och pyssel. I vanliga fall när man köper en bilderbok får man en bok. Det här är en samlingsvolym. Och alla hittar väl något som de gillar i samlingen?

Här finns en härlig julberättelse av Ulf Stark (som medverkat i så många Bland tomtar och troll!).

Inspirerad av Viktor Rydberg

Här finns den gamla berättelsen Titta Madicken, det snöar. (Som garanterat leder till känslor av julstress – för TVÅ kvinnor jobbar HELTID med att få julfint och baka och gå ut med ungarna!). Alla de gamla illustrationerna finns med (berättelsen förr gavs ut som singelvolym).

Här finns en tolkning av julevangeliet som heter Jul i stallet.

Här finns den nygamla klassikern Räven och tomten, som brukar gå som julaftonsfilm på SVT (och som verkar vara inspirerad av Viktor Rydbergs klassiska dikt – det finns massor av gamla julkort med gårdstomtar och rävar).

Öppnar alla julklappar innan julafton

Bäst av allt: här finns den moderna bilderboksklassikern som handlar om hur Mamma Mu och Kråkan firar jul tillsammans!

Det är omöjligt att inte skratta åt Kråkans iver när han öppnar alla julklappar innan julafton! Men hur kul är det sedan när det verkligen blir julafton? Vad ska Kråkan då hitta på? Sådan tur att Mamma Mu har en härlig upplevelse som gåva till sin befjädrade vän – och Kråkan blir som allra gladast när han får ge en present till Mamma Mu!

Som alltid. Det är svårt att tänka sig att Mamma Mu och Kråkan en gång i tiden var en radioklassiker, eftersom det nu inte går att tänka på de folkkära karaktärerna utan att se dem i Sven Nordqvists briljanta tolkning.

En jul då det blev strömavbrott

Här finns också en alldeles nyskriven julberättelse som går i samma anda (både berättartekniskt och i illustrationerna) som de som finns i de populära Frallan-böckerna.

Den är skriven 2022. Ellen Karlsson berättar om en jul då det blev strömavbrott (vilket verkar extra aktuellt just i år, när det är dyr elkris på gång?) och då fungerar ju inte den viktiga limpistolen! Huvudpersonen ska ju göra klart sin julklapp – en tavelram med guldiga makaroner på! Hur ska det gå?

Plus med julsånger och pyssel:

Stämningsfulla julsånger med fina illustrationer till.
Roliga julpyssel av olika svårighetsgrad. (Det är jättekul att göra garnhjärtan, och lätt att variera looken med olika material! Och du behöver inte ens en fungerande limpistol för att ha kul!). Recept på saker att baka och enkelt julgodis att fixa.

Med en sådan här samlingsvolym verkar väntan på julafton inte så lång … Det finns ju massor att göra under tiden! Eventuellt kan man slå in boken och ge bort den som julklapp. Läsningen och pysslet och bakandet räcker ju hela julafton, mellandagarna, nyår …

En smart, vacker och prisvärd samlingsvolym!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.