torsdag 29 december 2022

BELLE – välgjord och sanslöst vacker japansk anime, modell Skönheten och Odjuret

 


FAKTA
Regi: Mamoru Hosoda
Originalröster: Kaho Nakamura, Ryo Narita, Shota Sometani, Tina Tamashiro, Lilas, Ikuta
Land: Japan
År: 2021
Genre: Animerat, Äventyr, Drama
Originaltitel: Ryo to sobakasu no hime
Längd: 121 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: TriArt
Betyg: 5

Suzu bor i en liten by på den japanska landsbygden och livet kretsar kring kompisar, killar, skola … och långa resor till och från skolan. Men på fritiden. Då lever Suzu upp i den virtuella världen U där hon skapat ett alter ego som hon gett namnet Bell (eftersom hennes namn Suzu betyder klocka). Fansen ger henne namnet Belle eftersom hon är sådan skönhet. I sitt alternativa liv blir Suzu den störta virtuella popstjärna som världen någonsin skådat.

Ingen anar att den sensationella och vågade popstjärnan Belle egentligen bara är en fjortonårig, blyg, nördig och till vardags närapå osynlig japansk flicka på landet.

Skönheten och Odjuret

Under Belles största konsert, den största i den virtuella världen någonsin, raseras arenan av en karaktär som kallas Odjuret. Självutnämnda superhjältar, den här världens Justice League ledda av vigilanten Justin som har oändligt många sponsorer, försöker oskadliggöra Odjuret. Ingen av dem lyckas. Belle är inte intresserad av att oskadliggöra Odjuret. Hon är snarare intresserad av vem han i verkligheten är och vilka trauman som han lider av. Hon anar att de under ytan är väldigt lika varandra … En kärlekshistoria, modell Skönheten och Odjuret, tar sin början, med många visuella blinkningar till Disneys klassiker.

En minutiöst skildrad japansk vardag

Det här är otroligt välgjord anime, sanslöst vacker och detaljrik. Visst. Den virtuella världen är färgglad och rolig och överträffar allt som tidigare gjorts i genren – men det som verkligen imponerar är den verkliga världen. Alla små detaljer. Den kantstötta muggen som Suzu dricker te ur varje morgon. Hur hon torkar av tassarna på hunden innan den får gå in i det japanskt mycket rena och välskötta hemmet. Den monotona pendlingen till skolan. Pendlarna med munskydd på. Den kanotpaddlande killens orangea foppatofflor. Berg av klotter som Suzu kastar i papperskorgen när hon försöker förstå det obegripliga. Världen är så minutiöst skildrad att det nästan känns dokumentärt.

Den verkliga uppgörelsen utspelar sig i den verkliga värden

Till skillnad från i så många andra filmer som utspelar sig i virtuella världar, som Ready Player One och Free Guy, utspelar sig inte den slutgiltiga uppgörelsen i den virtuella världen, med miljontals följare världen över. Den verkliga finalen utspelar sig i en högst verklig och oglamourös värld, på en grå bakgata i Tokyo.

Regissören Mamoro Hosoda har tidigare Oscarsnominerats för sina animerade filmer och Studio Chizu är en av de animestudios som för arvet vidare från legendariska Studio Ghibli. Ledstjärnan är densamma. Man tummar aldrig på kvalitén. Vare sig i storyn eller i bildrutorna.

En mycket japansk historia

Filmen Belle är slående snygg och stilsäker, en homage till sagan Skönheten och Odjuret, men också en originell historia i sin egen rätt. En personlig och mycket japansk historia, som genom sitt personliga och unika tilltal lyckas bli allmängiltig, rörande och mycket medryckande.

En alternativ värld erbjuder en paus från vardagsgnetet

Sedan har man ju egentligen ingen aning om hur den där virtuella världen fungerar och vad meningen med den är … På ett typiskt japanskt sätt verkar folk bara ”hänga” i en alternativ värld för att slappna av från sin vardag, det gäller inte att samla poäng eller att hitta guldägg eller att vinna något, som det oftast är i amerikanska världar.

Pressen och stressen i den hårda japanska vardagen har lett till att manga, anime och virtuella världar har hittat en stor publik bland vuxna japaner. Det är minsann inte bara tonåringar som har ett alternativt liv i U – även de äldre kvinnorna i Suzus kör slappnar av i U på fritiden. Och håller koll på Belle. De har anat vem Belle är hela tiden …

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.