lördag 3 december 2022

LAST PICTURE SHOW – lyriskt för filmnördar och matälskare som vill drömma sig bort

 


Skådespelare: Bhavin Rabari, Richa Meena, Bhavesh Shrimali, Dipen Raval, Rahul Koli
Land: Indien, Frankrike, USA
År: 2021
Genre: Drama
Originaltitel: Chhello Show
Engelsk titel: Last Film Show
Längd: 110 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

Cinema Paradiso möter The Lunch Box. En filmgalen liten pojke blir vän med en biografmaskinist och mot väldoftande lunchlådor hemifrån får han titta på gratis film så mycket han vill. Men i bakhuvudet på den lille pojken finns hela tiden drömmen att själv kunna “fånga ljuset”. För det är ljuset som är berättelsen som är filmen …

Originaltiteln Last Picture Show skvallrar om att tiden för gamla biografer är utmätt. Året är 2010 och även i Indien konkurrerar datorer ut de gamla hederliga projektorerna med filmrullar – där det är lätt att förklara sambandet mellan ljus och film.

Återvunnen film i smyckesform

När datorn kommer blir biografmaskinisten utan jobb. För att ta hand om den nya “projektorn” måste man kunna engelska. Den lille pojken följer efter projektorn och alla filmrullarna, ända fram till sopåtervinningen, där projektorn blir skedar (alla vi har sett hitintills i filmen har ätit med händerna, och med naanbröd … vem vill ha skedar?) och filmrullarna blir armband. I en poetisk scen fantiserar pojken om vilka filmskapare som bor i vilka armband …

Väldoftande film

Det här är en lyrisk film som hyllar film. Fysisk film. Och filmarbete. Men också en ångande vacker matfilm. Närbilder på tillredningen av de läckraste rätter är matpornografi på hög nivå. Man närapå känner doften av matlådorna … och av filmrullarna. Digital film doftar inte.

Hoppfullt, vackert, tragikomiskt … en film för filmnördar och matälskare och alla som vill drömma sig bort ett par timmar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.