torsdag 22 december 2022

DÄR KRÄFTORNA SJUNGER – ypperlig blandning av hyllning till naturen och deckare

 

FAKTA
Regi: Olivia Newman
Skådespelare: Daisy Edgar-Jones, Taylor John Smith, Harris Dickinson, Michael Hyatt, David Stratthairn
Land: USA
År: 2022
Genre: Drama, Mysterium, Thriller
Originaltitel: Where the Crowdads sing
Längd: 125 minuter
Format: DVD, Blu-ray,
Distributör: SF
Betyg: 5

Delia Owens megasuccé i romanform har blivit en sensationellt vacker film, en hyllning till naturen och det underbara i att leva nära naturen, ett riktigt ”skogsbad” i filmform. Man kan nästan känna doften av klorofyll. Och höra skvalpet av vågor och surret av mygg. …

Till skillnad från så många filmer som väljer att spela in i studios och att skapa med CGI – detta är ”the real deal”. Man har byggt upp Kyas hus nära våtmarkerna, man har filmat på plats i New Orleans … Och man har fått tampas med mygg och myror och översvämningar. Precis som det är i verkligheten. Men resultatet är så äkta, så genuint, så slående vackert.

Deckare, naturromantik och romantisk triangel
Där kräftorna sjunger är egentligen tre filmer i en. Vi har en deckare, en episk romantisk triangel och en naturfilm. Precis som det ska vara. Delia Owens roman toppade inte bara romanlistan utan även deckarlistan när det gäller bästsäljare.

Hur dog Chase Andrews? Var det mord eller en olycka? Han var stadens gullgosse, den bäste quarterbacken någonsin – men han hade haft ihop det med minst hälften av fruarna i den amerikanska småstaden, och det fanns gott om äkta män som önskade livet ur Chase Andrews.

Praktiskt att få Kya ur vägen

Chase har också varit romantiskt involverad med Kya, som stadsborna föraktfullt kallar för ”träskflickan” eftersom hon bor isolerat mitt ute i vildmarken och klarar sig själv, medan hon skriver och illustrerar vackra volymer om den unika naturtyp som våtmarkerna representerar. Pengarna använder hon till att köpa upp land, så att levande varelser, snäckor, svampar, fåglar, insekter … ska få ha kvar sin plats på jorden, istället för att rika hotellmoguler ska få lov att dränera allt och bygga lyxhotell. Småstaden har ett antal anledningar till att de inte gillar ”träskflickan”. Det är praktiskt att få henne fälld för mordet på Chase Andrews.

Betraktar allt utifrån … och är i händelsernas centrum

Fördomar i småstäder och rättegångsdrama … Ja, Där kräftorna sjunger bär ekon av To Kill a Mockingbird, med Kya i dubbla roller, dels som pojkflickan Scout som betraktar allt utifrån, dels som den anklagade som det är ”praktiskt” att bli av med, hen som befinner sig mitt i händelsernas centrum.

Det finns afroamerikaner som likt Kya lever i utkanten och de verkar adoptera henne som ”sin”. De skvallrar aldrig för myndigheterna (vad har myndigheterna någonsin gjort för afroamerikaner?) och de ser till att hon klarar sig. De är bättre föräldrar än Kyas biologiska föräldrar. Och efter alla böcker och filmer med ”white saviours” … Äntligen ombytta roller.

En enkel kärna: att bli övergiven och att överleva

Kärnan i hela historien är egentligen mycket enkel: att bli övergiven och att kämpa för att överleva. Precis samma kärna som i den nya japanska succéanimefilmen Belle. I Belle flyr flickan till en virtuell värld och blir en hyllad popstjärna. I Där kräftorna sjunger flyr flickan ut i naturen, till våtmarkerna och till träsket som också är en helt annan värld jämfört med ”den vanliga världen” i den amerikanska småstaden där de andra karaktärerna bor, och hon blir så småningom en hyllad biolog och författare.

Den andra världen erbjuder inte bara flykt utan också en möjlighet för huvudpersonen att läka och att bearbeta känslor av sorg och övergivenhet. En väg ut. Att kunna gå vidare efter ett trauma. Det här är känslor som så många barn har, både pojkar och flickor, och det kan förklara att både Belle och Där kräftorna sjunger har blivit så stora megasuccéer bland så många olika sorters läsare och filmkonsumenter.

Ovanlig deckare … som man kan återkomma till, gång på gång

Det är ovanligt med en deckare med så många slående vackra naturmiljöer. Det fungerar ypperligt. Det gör att historien kan ses (eller läsas) om och om igen, för det huvudsakliga är inte ”vem som gjorde det” eller varför. Det huvudsakliga är att leva i samklang med naturen. Och att rädda den från att dräneras (både bildligt och bokstavligt) av kapitalistiska intressen.

Filmen vågar vara öppen … och litar till att bilderna talar

Den amerikanska drömmen har ett högt pris. Det behövs karaktärer som Kya som har andra drömmar, andra värderingar, och som går mot strömmen. När det gäller frågan om vem eller vad som dödade Chase Andrews … Det skulle kunna ha varit den amerikanska drömmen som kvävde honom. Rent symboliskt. Rent praktiskt finns det förklaringar i filmen … Men tror vi på dem? Kya säger ingenting.

Det är mycket sympatiskt med en film som vågar vara öppen och som inte pratar sönder scener och bilder hela tiden. Det här är på många sätt gammaldags filmmagi där man litar på bilderna universella språk och på en skådespelerskas förmåga att uttrycka saker med minspel och kroppsspråk, istället för att prata sönder scener med smattrande dialoger och irriterande, förklarade voice-overs.

Hyllningar till produktionen och filmens Kya

Extramaterialet innehåller hyllningar till de som arbetat med filmen, allt från produktionsdesign till foto, och en intervju med författaren Delia Owens om vad hon tycker om filmens Kya …. Hon älskar så klart Daisy Edgar-Jones, det gör alla. Det finns även intervjuer med filmstjärnan Reese Witherspoon (Big Little Lies) som älskade boken och som har varit instrumental i att se till att filmen blivit gjord på rätt sätt – utan att förstöra boken.

Tonsäker, kärnfull och förenande

Det här är en film som är tydlig och kärnfull och som går lätt att följa med i utan att ha läst romanen. Samtidigt är känslan så tonsäker hela tiden att romanens många fans kan njuta av filmen.
Episk romantik utan pratiga dialoger och ironisk cynism och klichéer där stadsmänniskor ska flytta ut på landet … det är en bristvara i dagens filmutbud. Det här är som en svepande gammal klassiker, gjord med dagens minutiöst perfekta teknik, och det finns till och med en scen som är som ett eko av Härifrån till evigheten.

För en gångs skull kan alla deckarfantaster och romantiker och skogsmullar samsas om en och samma film. En ypperlig julfilm. Eller alla hjärtans dag film.

Perfekt i ett litet paket till någon du bryr dig om – oavsett hens intressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.