lördag 10 december 2022

BLAND TOMTAR OCH TROLL – återkommande jultradition med familjärt tilltal


Förlag: Bokförlaget Semic
Serie: Bland tomtar och troll (del 115)
Antal sidor: 112
Läsålder: 6-9 år
Format: inbunden
Utgivningsdatum: 2022-10-03

Bland tomtar och troll är en återkommande jultradition. Näst äldst i Sverige – efter ettan JulstämningBland tomtar och troll har ett behändigt och inbjudande format och ett trevligt familjärt tilltal. Liksom förtrollande illustrationer av olika kända konstnärer och illustratörer.

Sagor har verkligen gjort en comeback (om de någonsin varit borta?) – ett exempel är årets julkalender, Kronprinsen som försvann. Visst är det kul och spännande med livet förr i tiden! Tänk att man gjorde korv själv förr i tiden, hemma! I gristarmar! Det där är mer förbluffande än ”Wingardium leviosa”, vilken dag som helst på året.

Hårt arbete och snabbtänkt rådighet är räddningen

En stor del av sagorna i Bland tomtar och troll tar också upp det vardagliga livet förr i tiden (och nu för tiden) och smarta sätt att klara sig på. Som genom att göra diken och fördämningar. Det är hårt arbete som ger god skörd och god mat, och det är hårt arbete och snabbtänkt rådighet som är räddningen när det gäller allt från översvämningar till eldsvådor. Inte magi eller hokus pokus.

En tupplur och en riktigt god apelsin

Även när det kommer in magi i denna sagosamling, som när Ylva Karlsson presenterar sin lille ande som kan uppfylla önskningar, så är magin rätt så värdelös. De båda barnen inser att de redan fått vad de önskat sig mest av allt, de har hittat ”en bästa vän” i varandra. Så anden får önska. Vad vill hen ha? Världsherravälde? Ett palats? Kosmisk makt? Frihet? Som i Aladdin? Nej, hen vill ha en tupplur och en riktigt god apelsin.

Julpyntsängel hamnar i soporna

Verklig lycka finns att hitta i de små tingen. Både bildligen och bokstavligen. (Även om glassar som är större än ett russin är att föredra, eftersom de inte smälter så fort.) Ylva Karlsson har förresten också skrivit årets julkalenderbok för Rabén & Sjögren. En Toy Story inspirerad saga om en julpyntsängel som av misstag hamnar i soporna.

Fortfarande i framkant efter hundra år

Från grannlandet kommer ännu en saga tolkad av Peter Madsen, precis så finurligt som det ska vara, och de gamla favoriterna Einar Norelius och John Bauer medverkar alltid. Hundra år senare … ligger de fortfarande i framkant när det gäller fokus, bildkomposition, färgsättning och beskärning i sina illustrationer.

Bland tomtar och troll är som alltid verkligt förtrollande – i verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.