söndag 11 december 2022

JURASSIC WORLD DOMINION –utdöende franchise har reducerat dinosaurierna till birollerRegi: Colin Trevorrow
Skådespelare: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Jeff Goleblum, Sam Neil
Land: USA
År: 2022
Genre: Action, Äventyr, Sci-Fi
Originaltitel: Jurassic World: Dominion
Längd: 147 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: Universal
Betyg: 2

Tre Jurassic Park filmer, två Jurassic World filmer, detta är den tredje eller den sjätte filmen i dinosaurieserien, beroende på hur man räknar, och vi får … gräshoppor.

Och en diskussion om varför det är dyrt med spannmål. Precis när spannmålsexporten från Ukraina, världens kornbod, har stoppats av ryssarna. Igen! Och nya alarm kommer om att allt från bröd till flingor kommer att bli dyrare. Liksom allt som är relaterat till spannmålspriset, som fil, yoghurt, mjölk, ost, smör … typ hela frukostbrickan. Det var tänkt som lite avkoppling att kolla på film, modell popcornmatiné, och att inte behöva tänka på skenande matpriser. (Popcorn blir givetvis också dyrare. Även om det oftast inte äts till frukost.)

Att få en intrig om gräshoppor när man väntat sig dinosaurer är så klart en besvikelse.

Dinosaurierna har reducerats till statister i en historia där de inte behövs

Trailern för filmen var rolig. Men den riktiga filmen har reducerat dinosaurierna till biroller, eller till och med statister, i en film som handlar om spannmålspriser, världssvält, genmanipulerad mat, jättegräshoppor och en Ond Företagare.

För det finns alltid en ensam, medelålders hetero vit man att skylla allt på. Så slarvigt. Men ack. Så bekvämt. Vi behöver alltså inte tänka på stora geopolitiska sammanhang eller global uppvärmning eller att allt håller på att gå åt pipsvängen. Hollywoodstyle: det är bara en ensam man som behöver övervinnas av ett myller av diversifierade hjältar och så ska alla vara glada på slutet.
Ha! Vi tror inte på det.

Slarvigt gjorda dinosaurier och pelycosaurier

Och dinosaurierna är slarvigt gjorda. Hur snabbt springer en speciell dinosaurieart egentligen? Lite långsammare än Bryce Dallas Howard, så att hon ska hinna springa ifrån den, eller lika snabbt som Chris Pratt på en trimmad motorcykel?

Hur snabbt kan dinosaurer föröka sig? De dog ut snabbt. Men det är en annan sak. Om du har ett antal olika djurarter i en temapark, tänk Gröna Lund eller Disney World, hur lång tid skulle det ta innan dessa tog över hela världen? Mycket, mycket längre tid än det påstås i den här filmen. Dinosaurier är inte råttor, kackerlackor eller virus.

Dimetrodon, som levde under Perm, definitivt inte Jura eller ”Jurassic” eran, är inte ens en dinosaurie, utan en pelycosaurie. De dog ut 40 miljoner år innan de fanns dinosaurer. Sådant kan alla dinosaurediggande kids. Men sådana basic fakta kan inte doktorer i paleontologi i en Hollywoodfilm. Men vem bryr sig om några miljoner år hit eller dit i Hollywood?

Dimetrodon behövde värma upp sig för att hålla igång, eventuellt med hjälp av sitt stora ryggsegel, och här bor de under jorden i kalla, fuktiga grottor fyllda av vatten … Mörkt, kyligt, vått, ogästvänligt.
Bara så fel.

Kall, snöig värld = pälsdjurens värld

Dinosaurier och snö går heller inte ihop. Däggdjuren tog över en allt kallare värld, för att de var små, pälsklädda och anpassningsbara. Jättedinosaurier i snödrivor är bara också … så fel. Och när Chris Pratts gosedinosaurier Blue och Beta attackerar folk i skogen … borde inte det leda till skyddsjakt på dinosaurer, precis som på vargar som attackerar folks hundar och boskap … eller björnar som attackerar soptunnor? (Skratta ni bara. Det har hänt. Ingen vill ha en livs levade björn i sin soptunna.)

Spara energi … (gäller inte bara elpriserna)

En elefant är ungefär lika stor som en T-Rex, och de går inte runt och stampar på bilar på drive-in biografer. Varför skulle dinosaurier ha detta som hobby? Vilket slöseri på energi. De flesta djur har inte så spännande liv. De äter, tar tupplurar för att spara energi, äter igen … och springer inte i onödan och ödslar inte energi i onödan. Hur länge kan det vara vettigt att springa efter en liten kanin innan mer energi går åt än vad man får kalorier vid en eventuell fångst?

Alla kändisar ska klämmas in – vare sig de har något att göra eller inte

Alla kändisar från både Jurassic Park och Jurassic World ska klämmas in i den här filmen. De träffas, blir ihop, kommer ifrån varandra, träffas igen, och så vidare, i oändlighet.

Laura Dern måste vara tidernas sämsta ”doctor” – hon går jämt och klappar på alla söta dinosaurieungar. Totalt no-no. Kidsen vet redan att man inte ska klappa på vilda djurungar, för då kan de bli övergivna av sina föräldrar. Det gäller både däggdjur och fåglar. Och borde också gälla dinosaurer.

Varför är inte folk mer imponerade av igelkottar?

Varför är folk imponerade av dinosaurer? För att de är gamla? Det resonemanget håller inte. De har i den här världen funnits i 30 år. Folk borde vara vana. Igelkottar är till exempel tio miljoner år gamla och folk är så vana vid dem att de glömmer bort att bli imponerade – och de är inte villiga att uppoffra sin robotgräsklippare för att göra livet lite drägligare för ett djur som fanns på planeten långt innan människorna.

Jurassic serien marknadsförde moderna robinsonader för moderna kids …

Varför gillade kids Jurassic serien från början? För att de är präglade på dinosaurier efter att ha sett Landet för längesedan, Dinosaurietåget, T-Rex i Toy Story. Barnkanalens Gigantosaurus och så vidare … ?! Nej, svaret är mycket enklare. Barn får visa sig dugliga i en enkel robinsonad. Ett trick som fungerat i urgamla böcker och som fungerar fortfarande.

Robinsonkaraktären behöver inte vara på en ö, det räcker att det är ett avgränsat och isolerat område, och genom rådighet kan hen överleva och växa och ha en bra story att berätta. I så många filmer har ungar överlevt på den metaforiska (eller bokstavliga) ön, trots alla dinosaurer, och visat sig rådiga och smarta, medan ett antal vuxna blivit uppätna längs vägen. Sedan kommer de hem igen och har en bra historia att berätta. End of story.

Missar målet …

Här har man totalt missat målet. Maisie, den enda ungen bland en massa gamla människor som kidsen inte har någon relation till (de har ingen aning om vem Laura Dern är och att hon är film star legacy), hon blir kidnappad tidigt i filmen och är tämligen hjälplös i hela filmen och så ska en hel radda av vuxna människor, ofta organiserade i faux-föräldrapar, jaga på och försöka rädda henne.

Två timmars jakt i onödan

Dessutom. Forskaren Wu som beställt kidnappningen för att komma åt Maisies unika gener för att bekämpa gräshopporna, han som hon flyr ifrån, på slutet kommer Wu tillbaka och frågar igen (när hela ön brinner) om hjälp och då säger hon ja. Jaha. Om Maisie gått med på att hjälpa till mot gräshopporna på en gång hade filmen varit över på en halvtimme och vi hade sluppit det här eländet!
Och ön hade inte brunnit ner. Var försvinner förresten all personal? Vi ser bara “hjältegruppen” hela tiden. Det borde finnas någon vettig evakuering för alla tusentals statister.

Varför behövs dinosaurier för att framställa vete?

Varför har man förresten importerat en massa dinosaurer till en ö där man sysslar med att framställa genmanipulerade sädesslag för att få fram mer mat? Dinosaurer har ingenting med vete att göra. Det fanns en viss tanke bakom Jurassic Park, att dinosaurier behövdes till en fånig temapark, men för folk som jobbar med havre, korn, vete och råg till vardags har det noll logik.

Satir över …

Är filmen en satir över hur det är att jobba på Google? Gratis kaffe mot att sälja din själ? I sådana fall missar filmen målet. Filmen missar också målet att vara underhållande, att ha någon som helst koll på hur djur beter sig, och att ha koll på vad kidsen vill ha.

De vill ha hjälterollen så klart. Inte den roll som en massa faux-föräldrapar försöker rädda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.