tisdag 29 november 2022

YLVA HÄLLEN : YLVANIA - LYSANDE TRÄDETS HEMLIGHET - en lysande Grand Finale i en underbar fantastisk serie!

 


Serie: Ylvania (Del 5 - finalen)

Förlag: Bonnier Carlsen


Rekommenderas som årets bästa svenska fantasy!

 

De fasansfulla skogsbränderna har blivit vardagsmat. 

Att ett grannland är invaderat och kan kontrolleras av främmande härskare … det är gamla nyheter. 

Rådet där alla länder ska samsas för att hitta en lösning … det upplöses.

Istället för att enas om att hjälpa grannlandet kommer man fram till att man inte kommer överens. Alla rådsmedlemmar går sina skilda vägar.


Adrian, som lever som flykting, är mycket missnöjd med både grannländer och grannar. Människor som han alltid litat på gör ingenting --- eftersom allt det hemska har blivit ”det nya normala”. Folk vänjer sig vid det mesta. Till och med hans tre bästa vänner vill njuta av ett helt vanligt sommarlov och privilegiet att få lov att leva som vanliga barn istället för att hela tiden kämpa för överlevnad. Hur mänga gånger ska världen behöva räddas? Kan inte någon annan göra det?

Utvald och exceptionell kvartett

Adrian, Alba, Stella och Jiro är inte vanliga barn. De är exceptionella. Utvalda. Tillsammans utgör de Väktarstjärnan. När katastrofen hotar alla deras riken går de återigen samman för att rädda världen. Allas värld. Allas länder. För någon måste göra något. Annars kommer det inte att finnas någon framtid med sommarlov, fiske, biblioteksmys och skogsutflykter. Det kanske inte kommer att finnas någonting alls …

Vänskap, action och charm

Vänskapssagan är starkare än någonsin samtidigt som Ylva Hällen verkligen har höjt ribban när det gäller actionscener.

Varje fantasyvärld har sin charm. Ylvas värld har drag av Göteborg --- och visst är det roligt med en fantasyvärld där huvudpersonerna kan åka spårvagn. (”Nej tack, jag skippar att flyga på en drake idag, jag tar spårvagnen istället!”) Och hamnen där Alba jobbar med att sälja fisk och räkor … visst kan man fantisera att hon står framför välkända byggnader vid västkusten?

Enligt asatron vilar världen på ett träd --- och man ska ha respekt för träd. Ylva Hällens värld visar sig också vila på ett träd, ett lysande träd.

Världsklass 

Ylva Hällens fantasyvärld håller världsklass. Ylvania kan mäta sig med de angloamerikanska bästsäljarna som kidsen älskar.

Ylvania har också en hel del intressant att säga om vår tid och vår historia. Ännu mer än de världar som marknadsförs för en vuxen publik.

En hel del av charmen med serien i allmänhet och den här finalen i synnerhet är de fyra vännerna och deras samspel. Många författare skapar ganska intetsägande karaktärer som ska ”passa alla läsare”. Ylva Hällen har skapat fyra unika karaktärer med unika talanger. Man kan gilla alla, och ändå ha sin egen favorit. 

Stjärna på böcker

Favoriten här hemma är Stella, som är rolig och lojal och har ett hett temperament och kan explodera som en stjärna – bokstavligen – men som också är den i gänget som tycker allra mest om att tillbringa en lugn stund med en bra bok.

Böcker visar sig vara nyckeln till framtiden och hur den ska räddas. Närmare bestämt historieböcker. Bättre än så kan nutiden knappast kommenteras.

Böcker ska rädda världen. 

Hoppet lyser

Packa Ylvania i ett överlevnadskit. Hoppet lyser från varje sida. Det här är en värld som är väl värd att utforska. Och till skillnad från marknadsföringen --- sätt ingen åldersgräns.

Borde Ylvania  ges ut med ”neutrala omslag” för att locka fler läsare, precis som Harry Potter serien? Absolut inte, Marcus Gunnar Petterssons omslag passar så bra till karaktärerna. Varenda gång man får upp ett uppslag med hans illustrationer känns det som att man packar upp en fin present. Ett framgångsrecept borde vara fler slående illustrationer till fler böcker – oavsett vilken ålder de ska marknadsföras för.

En mysrysligt bra final!


Skrivdatum: 22 november 2022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.