tisdag 15 november 2022

RANDALL MUNROE : TÄNK OM…2 – den roligaste boken i årFörlag: Volante

Genre: Populärvetenskap
Originaltitel: What If?
Översättare: Noomi Hebert
Antal sidor: 327
Utgivningsdatum: 2022-09-13


Vetenskapskomikern Randall Munroe var tidigare anställd vid NASA, men nu har han ett verkligt viktigt jobb: han är världsberömd serietecknare. Och världens roligaste vetenskapskomiker.

Munroe sprider på så sätt kunskap och skratt över hela världen. Folk från hela världen skickar också in frågor till Munroe. Om du tycker att Fråga Lund ibland tar upp konstiga saker så är det ingenting emot de frågor – och svar – som Munroe samlade i boken Tänk om

En åktur med vetenskap och skratt

Nu har det blivit dags för Tänk om … 2. Och en sak är Munroe säker på: Hans läsare (eller deras frågor) har blivit ÄNNU knäppare sedan sist! Så bered dig på en åktur full av vetenskap, skratt, knasiga uträkningar och fantastiskt skojiga serier. Här är svaret på allt möjligt som du aldrig vågat fråga om – och allt möjligt som du aldrig ens hade drömt om att fråga om …

det att åka stång från månen till jorden?

Frågorna är ställda av folk från fem år och uppåt – vilket ger en indikation om hur många som kan ha kul med den här boken! Samla generationerna, ha högläsning, räkna på saker och få ett gott skratt med lärdomarna!

Femåringen ville förresten veta om man kan åka ner från månen till jorden på en sådan där stång som brandmän har. (Familjen är tacksam för att femåringen inte sa “en sådan där stång som strippor har”).

Öppna frysar mot global uppvärmning … ?

Något äldre läsare har skickat in frågor om huruvida liv kan uppstå i en mikrovågsugn (hur ofta rengör de sin?!) och om det går att kyla ner atmosfären och motverka global uppvärmning genom att vi alla öppnar våra frysar samtidigt. Vi låter sedan kyla strömma ut och får en skyhög elräkning … Här kommer en kort introduktion till termodynamikens fantastiska värld. (Kort spoiler: öppna frysar leder så klart till en varmare värld …)

Stunts, skyskrapsbygge, lava och gejserhopp

Alla fans av spektakulära stunts och effekter får veta vad vad som händer om du håller dig fast i rotorbladet på en helikopter, bygger en skyskrapa med en miljard våningar, gör en lavalampa av lava och hoppar ner i en gejser just när den får ett utbrott …
Frågorna må vara knäppa. Men vetenskapen ljuger inte – Munroe tar aldrig några genvägar med sina uträkningar eller förklaringar.

Hur blir man inte uppäten av en dinosaurie?

Och alla fans av Jurassic World kan få veta HUR vi ska överleva om detta scenario blir verklighet.
Randall Munroe har räknat ut att varje MacDonalds klarar av att hålla hela femton (!) T-Rex mätta och belåtna (och att få dem så överviktiga att de inte klarar av att jaga människor?) – annars behöver de sätta i sig en tioåring varje dag för att klara sin ämnesomsättning.
Så om Jurassic World: Dominion blir verklighet: se till att ha en flitig MacDonalds restaurang i närheten (eller en mellanstadieskola?) för fast food leveranser! Munroe har förresten inte räknat på Burger Kings effektivitet. Gillar dinosaurier doften av grillat …?

Hårklyveri och oförklarliga elektroner

Fåniga saker kan leda till bra saker. Riktiga genombrott i riktigt viktig forskning. Och många av de enklaste sakerna är svåra att förklara. Varför elektroner går från håret till ballongen och får håret att stå rätt upp … Det är ett helt forskningsområde. Varför går inte elektronerna från ballongen till frisyren istället? Ingen vet. Än.

Vetenskapens och humorns underbara fält ligger öppna för erövring.

Det här är den roligaste boken i år. Eller vilket år som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.