tisdag 29 november 2022

Jul i Snickargården - Saltkråkan i Maria Nilsson Thores tappning

 ”Tre dagar före jul kom Saltkråkan 1 stånkande genom isrännan med familjen Melkersson ombord. De stod vid relingen allesammans och stirrade genom snöglopp och vinterskymning mot sin sommarö som nu låg där, vit och tyst, bäddad i snö, famnad av is, vintrigt skön och underligt främmande, med vita tak på sjöbodarna och med nakna bryggor …”

Saltkråkan är lite som Hemsöborna. Det finns en lokalbefolkning som bor på ön och sliter året om --- men för välbemedlade 08:or som kommer ut bara när det är lov, verkar allting så idylliskt.

Hur klarar sig fiskarna när trålare tar allt mer? Hur mycket får de jobba för  sitt levebröd? Hur många käppar i hjulet sätter EU? Hur många fiskare önskar att hen bodde i Norge istället där det finns bättre fiskepolitik?

Här är det idyll för hela slanten och Tjorven övar på att vifta med öronen för att kunna visa jultomten.

Då och då behöver gamla böcker en "power nap" eller ett rejält "face lift". Hemsöborna blev mycket piggare i Vallarnas tappning. Saltkråkan har piggnat till sig i och med Maria Nilsson Thores illustrationer.

En kul detalj: Tjorven viftar med öronen på sin öronlappsmössa. Så kan man också göra.

Det här är den fjärde delen i serien med bilderböcker med bilder av Maria Nilsson Thore. Ungarna vill nu hellre ha fantasy, action, modiga små möss, snälla monster, mystiska troll ... Men mormor och farmor kommer att gilla dig om du har den här boken i julklappsstrumpan. De kanske såg Saltkråkan som TV-serie när de var barn, och på den tiden fanns det inte så mycket underhållning att välja bland.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.