onsdag 9 november 2022

DC LEAGUE OF SUPER-PETS – Superhjältehusdjurens hemliga liv (och Supermans föräldrar är dumma!)FAKTA
Regi: Jared Stern och Sam Levine
Originalröster: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Kate McKinnon, John Krasinski, Vanessa Bayer
Svenska röster: Fredde Granberg, Anis Don Domina, Louise Nordahl, Fredrik Hiller, Ceclilia Wrangel Skoug
Land: USA
År: 2022
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner
Betyg: 2

Nu är det dags för Husdjurens hemliga liv – superhjältevarianten! Fast superhjältedjur är lika irriterande som vanliga husdjur när de ska väcka husse/matte på morgonen. Och inte vill de ha konkurrens av nya familjemedlemmar heller …

Dessutom får man en ny “Superman origin story” i den här filmen där baby-Superman åker till planeten Jorden i sällskap med en hundvalp, lilla Krypto och …

— Vilka är de där?
— Vilka då?
— De där!
— Det är Supermans föräldrar.
— Vad gör de?
— De skickar iväg Superman i rymden i en pod …
— Varför?
— Hela deras hemplanet kommer att explodera.
— Varför åker de inte själva iväg i en sådan där pod? Eller ett rymdskepp. De måste ju ha massor! Varför släpper de iväg sitt barn ensam, ut i rymden, till Jorden? Det är OANSVARIGT FÖRÄLDRASKAP!

Det våras för superhjältarna …

Förr i tiden fanns det inte så mycket superhjältefilmer. Om man hade tur gick den gamla filmen med Christopher Reeve som Superman (och Gudfadern Marlon Brando som Supermans farsa) på TV. Reflekterade någon av oss som såg filmen om “oansvarigt föräldraskap“?

Det är andra tider nu. Ungarna ska minsann bli curlade ända in i mål. Det är numera oansvarigt att skicka iväg en bebis i en rymdfarkost till en planet långt, långt bort. Det är ännu mer oansvarigt än att gå i en mörk, skum gränd efter ett operabesök istället för att ta en Uber eller en privat limousine.

Men om folket på Supermans hemplanet verkligen var så visa och rika och tekniskt avancerade … Varför kastade de inte iväg en hel armada av poddar? En så kallad mega-podcast? Eller en armada med rymdskepp? Supermans föräldrar hade faktiskt kunnat agera lite mer ansvarsfullt.

John Krasinski – en creddig Superman

Den här husdjursfilmen handlar en hel del om Superman (med en övertygande röst av John Krasinski) men även de andra DC hjältarna från Justice League dyker upp i handlingen, liksom ärkeskurken Lex Luthor och …

– Vilka är alla de där gubbarna? Vad gör de? Varför?

Brasklapp här: det behövs förkunskaper om DC för att ha en skuggan av en chans att hänga med och fatta skämten. Och handlingen.

Husdjurens hemliga liv får ett lyckligt slut – igen

Precis som i Husdjurens hemliga liv träffar protagonisthunden en massa andra djur, de går ihop och gör en räddningsaktion och på slutet får alla egna hem och slipper vara hemlösa, de blir adopterade av olika superhjältar. Förutom marsvinet.

Återigen: ond gnagare vill ta över världen. Suck. Gäsp. Har gjorts förut. Och mycket, mycket bättre. Snöboll (med röst av Kevin Hart) i Husdjurens hemliga liv var i alla fall en nyanserad och rolig karaktär som barnen gillade. Marsvinet Lulu bara spelar över hela tiden och verkar vara en dålig kopia av Richard Ayoades marsvinstolkning i The Bad Guys. Som också handlade om ett stort marsvin med storhetsvansinne.

Dwayne Johnson är som klippt och skuren för att spela Ragge

Rösterna till de två största hundrollerna görs av Dwayne Johnsson och Kevin Hart – kända från Jumanji filmerna som de gjort tillsammans – och Krypto är alltså Dwayne Johnsons första DC-roll. Men han gör även rösten till Black Adam, som dyker upp i en slutscen i den här filmen, för att göra reklam för sin nya spelfilm.

I svensk version görs huvudhundrollerna av Fredde Granberg och Anis Don Demina, kända från Bäst i Test med mera, och det är inte riktigt samma sak. Men om Ronny och Ragge ska göras i en amerikansk version är det ju självklart Dwayne Johnsson som man tänker på i rollen som Ragge. Det kommer att bli en utmanade roll för den gamle muskelknutten. Han kan få lyfta skrot på riktigt.

Mer djur! Mer rita!

I extramaterialet får vi träffa alla originalskådespelarna (inte de svenska) och Kevin Hart är roligast. Men de borde ha haft djur att gosa med i inslaget, och djurfakta, precis som i Husdjurens hemliga liv, som filmen försöker efterlikna. Fast originalet är mycket bättre. Familjen försvinner iväg, och kommer tillbaka när det är dags att lära sig att rita superhunden Krypto i extramaterialet. Det är kul att rita. Och Supermans föräldrar är dumma, så det så! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.