fredag 18 november 2022

EDWARD CAREY : I VIDUNDRETS MAGE – nytt konstnärligt mästerverk av mannen bakom Madame Tussauds Petite

Förlag: Etta (Sekwa)
Genre: Skönlitteratur i översättning

Originaltitel: The Swallowed Man
Översättning: Helen Sonehag
Antal sidor: 169
Format: Inbunden

Släng dig i väggen Tom Hanks, en ny och coolare Geppetto är i stan! Den illustrerade romanen I vidundrets mage är en vindlande och fantasifull historia av Edward Carey – konstnären och författaren som blev världskänd med den illustrerade romanen Petite, en fri tolkning av Madame Tussauds liv.

Vad är egentligen attraktionen med Pinocchio? Carlo Collodis original från 1800-talet är ibland lite skojigt, men ofta mycket moraliserande, och det går inte att komma ifrån att hjälten är (ursäkta ordvitsen) väldigt träig.

Många olika Pinocchio

Walt Disneys fria tolkning från 1940 är fortfarande den mest kända Pinocchio, men det har kommit så många fler filmer, TV-produktioner och teaterversioner. Från Ryssland, Kanada, Frankrike, Japan … och givetvis från Italien.

Det finns så många italienska Pinocchio att Roberto Benigni har hunnit vara med i två olika (hitintills). Guillermo Del Toro och Robert Zemeckis jobbar på olika uppföljare. Francis Ford Coppola ville göra sin egen version, men den blev aldrig av.

Hur många Pinocchio kan marknaden ta?

Fokuserar på Geppetto

Vad som är genialiskt av Edward Carey är att han inte fokuserar på Pinocchio, som alla andra, utan på Geppetto. Är inte han en mycket coolare och intressantare och mycket mindre träig karaktär?

Absolut, i Edward Careys version.

Geppetto blev uppäten

I sagan blir Geppetto svald av en jättestor fisk, inte en Disney-val, och han lever i fisken i två år och skriver dagbok och skapar konst av allt han kan hitta i fiskens mage. Geppetto blev förresten uppäten av fisken när han var på jakt efter sin förrymde, träige son. Boken kan ses som en lektion för alla curlingföräldrar – en moralkaka för föräldrarna istället för kidsen – ibland måste du helt enkelt släppa taget, annars kan du bli uppäten av en fisk. (Det är precis lika logiskt som att tuta i barnen att idogt ljugande får näsan att växa …)

Trogen originallets ande

Boken handlar dels om hur svårt det är att vara förälder, dels om hur svårt det är att vara konstnär, och hur lika de båda rollerna är. Geppetto ser tillbaka på ett liv av kärlek och förluster, ett liv där Pinocchio ständigt ställde till med trubbel, och han försöker gång på gång att karva en ny son i fiskens mage – men utan att någon av försöken blir levande.

Sagan om Pinocchio har ju alltid varit som om man kört Mary Shelly och Cotton Mather i en mixer. Det fångar Edward Carey perfekt. Boken är mycket trogen originalets ande – om än inte helt trogen handlingen.

Ett knippe av bubblande entusiasm

Careys bok blev till i samband med en utställning av Careys verk 2018 i Parco di Pinocchio i Collodis stad i Toscana, och omfattar reproduktioner av Geppettos teckningar, målningar och skulpturer.

När Edward Carey besöker Bokmässan i Göteborg 2022 är han ett knippe av bubblande entusiasm. Allt är roligt! Och han ser konst, han ser ansikten, överallt. Han visar glatt upp sin konst. Titta, här är en skitig gammal kökshandduk! Titta så vackert den ligger! Det ser ut som ett ansikte! Titta, här har jag ritat av den … och vips, ser man det vackra. Och ansiktet. Samma sak med en sten, en sophög, tillknycklat skräp … allt är, allt kan bli, konst.

Vatten gömmer, bevarar och spolar upp minnen

Edward Carey älskar att gå på skattjakt vid Themsen, som har stora skiftningar mellan ebb och flod. Där kan man hitta fina gamla saker (och skräp) och saker man kan skapa av, och känna historiens vingslag. Tillsammans med barnen hittade han ett mynt från Elizabeth I:s tid. Tänka sig att alla tider finns samtidigt, den elisabetanska eran och dagens tid … !

Vatten gömmer, bevarar, spolar upp minnen … Det är så vatten fungerar. Det är precis samma vatten idag som på dinosauriernas tid. Man skulle kunna hitta en tand från ett vidunder med lite tur …

En lovsång till konsten och skapandet

Om någon människa skulle kunna ha kul under två år i en fisks mage, så är det Edward Carey. Bara fisken äter tillräckligt med skräp och mynt och konstmaterial att skapa av.

I vidundrets mage är till syvende och sist en lovsång till konsten och skapandet – och en uppgörelse med de uppoffringar som konsten kräver av konstnären. Men konstnären får i alla fall uppleva både skoj och äventyr på vägen …

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.