onsdag 9 november 2022

TONÅRS-KALLE ANKA : EN DAG ATT MINNAS – Kalle och Kajsa mest minnesvärda i ankifierad tonårsromans


 
Förlag: Egmont Story House
Genre: Tecknade serier
Antal sidor: 180
Läsålder: 9-12 år
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2022-01-14


Kalle Anka är tonåring och går på en flådig internatskola tillsammans med sina vänner Musse, Mimmi, Långben … och sin stora kärlek Kajsa.

Hur är denna prequel? Lite ojämn. Inte helt genomtänkt. Eftersom Kalle Anka är vuxen idag, i serietidningarna som ungarna köper i affären, eller prenumererar på, så borde det ju vara någon gång förr-i-tiden när Kalle Anka är ung. Ändå verkar han ha den senaste mobiltelefonen att leka med … Går det att skiva en barndomsskildring för kidsen utan att huvudpersonen ska ha alla nutida gadgets & gizmos för att hålla uppe intresset?

Jobbat med tidslinjer utifrån Klondyke

Don Rosa har till exempel jobbat mycket med tidslinjer och räknat ut vilka kändisar och presidenter som Joakim von Anka kan ha träffat, och när han föddes i Skottland, med utgångspunkt i att Carl Barks berömda version av Joakim tjänade sin första förmögenhet under guldruschen i Klondike – och det är ju ett historiskt faktum mellan vilka år som den inträffade.

Om man då godtar att Kalle Anka är vuxen idag, i de serier som säljs av Egmont i Europa, borde man kunna räkna ut vilka prylar, vilka lekar, vilket mode och vilka kändisar som var inne när denna version av Kalle Anka var ung.

Knasig Långben kan få alla rätt

Ett annat problem är seriefigurernas personligheter. Många av dem verkar inte ha mycket till personligheter alls. Som en rad nya karaktärer som inte är mycket att minnas. Musse och Mimmi är ovanligt bleka och intetsägande. Långben är mest knasig – men kan ändå få alla rätt på svåraste provet genom att svara alternativ A på allt.

De som är mest färgstarka och mest som de ska vara är Kalle och Kajsa. Bästa serien är också när de två ska gå på sin första dejt. Och förspelet är att de grälar så att fjädrarna ryker. Båda de unga ankorna har alltså redan de heta och passionerade temperament som deras vuxna jag är så kända för.

Hur har Joachim blivit så slösaktig?

Största mysteriet är hur den här versionen av Joakim hostat upp pengar för att skicka sin systerson Kalle till en flådig och dyr internatskola. Om man känner den riktige Joakim von Anka rätt så skulle han tycka att en bra utbildning skulle vara att skyffla kol, utan avgift, och att tjäna pengar på köpet … för så var ju hans egen barndom.

Ingen klassisk barndomsskildring

Det här går inte till de klassiska barndomsskildringarna i seriernas värld som Peanuts (Snobben) eller Calvin & Hobbes eller Don Rosas skildring av Joakim som fattig liten ankunge i Skottland. Boken om tonårs-Kalle har till och med svårt att tävla med skildringen av dagens kavata Knattarna i serietidningarna. Är detta “Ett Album Att Minnas“? Kanske i En Dag. Men inte länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.