söndag 13 november 2022

TOBIAS FRÄNSTAM och JOHAN TELL: GÄDDBIBELN – ett fiskepraktverk utan like

 


FAKTA
Förlag: Max Ström
Genre: Sport, fritid & hobby
Antal sidor: 302
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-10-05

Plötsligt händer det! Ett rejält ryck som verkligen känns! För en gädda kan lätt komma upp i en fart på 75 kilometer i timmen och när gäddan hugger, hugger den som ingen annan … Gäddbibeln sammanfattar allt du någonsin undrat över och mycket, mycket mera, om en av våra mest mytomspunna fiskar. Och med tanke på att Ålevangeliet vann Augustpriset för ett par år sedan, är det väl på tiden att gäddan får sin egen bibel?

Det här är ett imponerande praktverk både för naturentusiaster och fiskenördar. En hyllning till en art – och med tips om hur du bäst fiskar efter den. Och tillreder den. Förr i tiden var gäddan inte alls så populär som idag – en benig skräpfisk. Man trodde också att den kunde förstöra miljön för andra fiskar och äta upp fågelungar! Nu är det väl på tiden att gäddan hyllas för sin roll i det ekologiska systemet?

Har fångat gäddor på med än tio kilo

Tobias Fränstam är en av Sveriges mest berömda sportfiskeprofiler. Han fångade sina första rejält stora gäddor redan när han gick i mellanstadiet. Idag tillhör han den exklusiva klubb som fångat gäddor som väger mer än tio kilo … över 40 gånger! En rejäl gädda är ungefär lika lång som en mellanstadieunge (alltså 130 centimeter lång).

Honor fulla av rom kastas tillbaka

En regel för sportfiskare är att de minsta gäddorna ska slängas tillbaka – inte för att de är skräpfisk, utan för att de ska få hinna bli vuxna och leka. Åtminstone en gång. Det är så gäddbeståndet tryggas. Och en annan regel är att de allra största gäddorna, honor fulla av rom, också ska kastas tillbaka. För från dessa gäddor blir det allra flest små gäddor för framtiden.

Tobias Fränstam ger tips på allt från de bästa betena och de bästa recepten, till den bästa planeringen och de bästa strategierna … Det är detta som är tjusningen med gäddfiske. Det här är fiskevärldens svar på schack. Gäddan är smart. Gäddan måste gång på gång överlistas. Fiskaren når aldrig den punkt då hen känner “det här kan jag!”. Det går inte att bli helt fullärd. Och att bli nybörjare gång på gång gör att kärleken till gäddfisket håller i sig.

300+ sidor med djuplodande kunskap, unika bilder och massor av historia gör det här till ett fiskepraktverk utan dess like. Man behöver inte ens vara fiskeentusiast för att bli fascinerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.