lördag 6 juli 2019

SCEN: Gyllene Tider - Snäll och mesig är ett vinnande koncept - 40 års jubileum för bandet i Halmstad


Mats och Per - de båda vännerna från Harplinge håller fortfarande ihop! I bakgrunden syns Anders, Kamratpostens stora favorit - år 1981!


Medverkande: Gyllene Tider! Popband från Harplinge, som bildades 1977. Medlemmar: Per Gessle (sång, gitarr), Mats MP Persson (gitarr), Anders Herrlin (bas), Micke Syd Andersson (trummor) och Göran Fritzon (Farfisa). Gyllene Tider var Sveriges största popband i början av 1980-talet och gjorde sitt första bokslut 1985. Sedan dess har Gyllene Tider återförenats flera gånger. För några veckor sedan släpptes plattan Samma skrot och korn.
Nya medlemmar på turnén: Dea Norberg och Malin-My Wall (sång, tamburin, dragspel och fiol).

Aktuella med: Avskedsturnén. I sommar spelar Gyllene Tider på sjutton ställen, sista spelningen är den 9 augusti i Fredrikstad, Norge.

Turnépremiär: Brottet, Halmstad - Gyllene Tider tar avsked efter 40 år på hemmaplan.

Förband: Chris Kläfford

Datum: 5 juli 2019

Publik: 11 000

Speltid: lite över 3 timmar, inklusive förband

Höjdarögonblick: Flickan i en Cole porter-sång!Jag går och fiskar, sjunger mannen som går av bussen. Kung av sand, skrålar ett stort sällskap vid en av sommarstugorna. Sommartider, hej, hej, nynnar ett gäng 12-åringar. Juni, juli, augusti, trallar lämmeltåget som är på väg mot stranden.

Det känns som om man klivit rakt in i en musikal där alla går och sjunger, helt öppet, som om det vore den naturligaste saken i hela världen, och alla sjunger olika Gyllene Tider låtar.

I februari släpptes premiärbiljetterna till Gyllene Tiders avskedsturné, som skulle ha premiär den 5 juli 2019. Biljetterna sålde slut på rekordtid --- och det släpptes extrabiljetter till den 4 juli. Något som nu är känt som "för-premiären".

Imagine ... "Det mesta regnar bort"

Som förbandet Chris Kläfford konstaterar, när han kört klart John Lennons Imagine: "Ni är väl alla glada att ni inte var här igår?"

Det var en riktig Tomas Ledin spelning, ni vet, "Sommaren är kort, det mesta regnar bort", med betoning på "regnar bort".

"Vi hade en liten för-premiär igår!", säger Per Gessle skämtsamt, när det äntligen är dags för Gyllene Tider, och bandet äntrar scenen till tonerna av Rosa Pantern. 

11.000 personer var på för-premiären och hejade på sitt favoritband som öste på, trots regniga monsunvindar, som också öste på. På sitt sätt.

Idag, datumet för den officiella ursprungliga premiären, är det väder som är så vackert så att det bara brukar finnas i en Gyllene Tider låt.

Hemmaseger!

För Gyllene Tider förknippas så mycket med svensk sommar och med en typ av idylliskt vacker svensk sommar, utan myggor, brännässlor, fästingar och piskande regnstormar. Trots att så mycket av sommaren blåser och regnar bort, i Sverige i allmänhet och i Halmstad i synnerhet.

Den här spelningen kan sammanfattas med ett ord: Hemmaseger!

Allt ger stor respons och gigantiska jubel!

Ord som Oskarström, Harplinge och Simlångsdalen ger ovationer värdiga både hattrick och OS-guld.

Det är svårt att tänka sig Gyllene Tider mer perfekta, mer avslappnade och mer i sitt rätta element än just här, på en sten, i en skog, vid en sjö ...

Eller nästan i alla fall. Spelplatsen som är känd som Brottet är ett gammalt stenbrott (och fortfarande finns här gott om stenar att sitta på) och det ligger som i en liten skog, fast inte vid en sjö, utan vid havet.

Tuffa tider med ovationer för en ukulele

Halmstad är ju känt för sina vackra stränder och Per Gessles Hotell Tylösand ligger vid en av de allra finaste. Gessle har inte bara hotell och en stor samling  av guld- och platinaskivor, utan även en ansenlig konstsamling och gitarrsamling. Bakom bandet på scenen finns LED-skärmar där olika videokonstverk pusslas ihop med olika Gyllene Tider hits,  både kul och coolt gjort, och en stor andel av Per Gessles gitarrer verkar ha fått följa med på scenen. Inklusive en charmig ukulele, som får extra mycket applåder. (Finns det något annat instrument som får så mycket personliga ovationer?)

"När jag satt på pojkrummet och lyssnade på Led Zeppelin och Deep Purple så anade jag aldrig att jag över 40 år senare skulle spela ukulele inför en publik på 11.000 personer!" säger Per Gessle lyckligt.

Alla vet vad ukulelen betyder --- 2004 års stora hit Tuffa tider (för en drömmare) kommer att serveras i en mysig och lättsam version, med ett solo på melodica, som komplement till ukulenen.

Harplinge + Per + Mats = Dansande Sjömän

Dansar inte lika bra som Sjömän får också extra stora ovationer, första Gyllene Tider hiten någonsin! Den som Per skrev tillsammans med barndomsvännen Mats, och de båda pågarna från Harplinge spelar som om den nyupptäckta spelglädjen från 1970-talet händer här och nu. Gyllene Tider är minsann inget trött reprisband.

Ska man ta farväl av fansen ska man göra det med besked!

Osentimentalt, glatt och poppigt.

Gyllene Tider har återförenats varje decennium, de har hela tiden kommit med nya låtar och denna turné innebär russin från alla decennier --- inklusive ett par från den senaste plattan --- och alla låtarna harmonierar med varandra. Alltså: Gyllene Tider har aldrig ändrat på sitt från början vinnande koncept. Har finns ingen sherry som skär sig mot sillen!

Hyllad av Kamratposten 

De som minns så långt tillbaka som till 1980-talet minns att 1981 var ett extra fint år för Gyllene Tider. Plattan Moderna Tider kom ut och Anders blev vald till snyggaste killen i Sverige. I Kamratposten.

Jubel och skratt för Anders förlägenhet (Kamratposten minsann!) men också för de briljanta hits från Moderna Tider som serveras, och se, där finns "nya" hits att ta fram som man aldrig spelat live förr, och tänka sig: alla i publiken kan texten till en "okänd pärla"!

Många av de klassiska gamla sångerna har uppdaterats i nya scenversioner, och får en ny klang, tack vare två nya kvinnliga GT-medlemmar, som värvats inför denna turné, Dea Norberg och Malin-My Wall. Malin-My Wall är en fena på att spela fiol och dragspel och hon glänser bland annat under Cole Porter numret.

De som minns så långt tillbaka som till svenskt 1980-tal berättar att det fanns en "fejd" ---  (typ Beatles versus Stones eller Blur versus Oasis) --- man skulle gilla Gyllene Tider eller Noice.

Det lönar sig att vara snäll

Gyllene Tider ansågs visst som lite för snälla och mesiga (sådana som läste Kamratposten röstade på dem!) och Noice var lite farligare och mer "edgy". Men fejden om vem som är bäst har runnit ut i sanden. Noice har gått ur tiden medan Gyllene Tider är ute på 40-års turné och håvar in biljettintäkter och publikens odelade kärlek och hyllningar. Ännu en sommar.

Sensmoral: det lönar sig i längden att vara snäll och mesig. Det kan till och med vara lite hälsosamt.
Är du underskattad kan du bara bli bättre med åren.

För att understryka denna sensmoral berättar Per Gessle att de nu ska spela en låt som han själv     tyckte var enormt mesig, till och med på 1980-talet.

 "Men den har växt till sig och den är nu en av mina favoriter!" bekänner han.

Låten är Flickan i en Cole Porter sång och det blir jubel och kärleksfull allsång i Brottet.

Hela låten är som en hyllning till att snälla och mesiga saker håller i det långa loppet, de växer till sig med tiden, och fler och fler inser hur bra de är.

Inklusive låtskrivaren själv.

Omfamnar det enkla och det folkkära

Gyllene Tider försöker inte vara coolare och mer pretentiösa än de är, de omfamnar att de en gång var ett vanligt hobbyband som slog igenom stort, det är ju bland annat det som gör dem så folkkära. 

Men givetvis är hela produktionen proffsig och genomtänkt in till minsta plektrum.

Det krävs planering och showmannaship för att verka amatörmässigt spontana.

Men när Per Gessle säger "Tack så hjärtligt!" gång på gång, och verkar uppriktigt rörd av den kärlek och respons som strömmar ut mot honom och bandet, så låter det 100% äkta.

Tänk att publiken kom, en gång till, för att hylla sitt äskade Gyllene Tider!

Gyllene Tider tar ingenting för givet, och när succén är ett faktum -- ännu en gång -- så är de uppriktigt glada och överraskade. Och längst fram vid kravallstaketet står en hel hög nya och mycket unga fans, som ser ut att vara rätt målgrupp för Kamratposten ...

Nostalgi är framtiden

Gyllene Tider skulle kunna hålla på i 40 år till, målgruppen kommer att finnas kvar, nostalgi är framtiden (till och med nostalgi för decennier som man inte själv minns!) men nu är det tack och hej, med Sommartider, hej, hej, och När alla vännerna gått hem som extra extra nummer.

Efter drygt 40 år ska denna turné bli bandets gyllene Yellow Brick Road. Tack och hej till alla fansen, från alla de som hängt med från 1970- och 1980-talen, till alla de som inte ens minns år 2000.

Ja, man ska sluta på topp. Bättre än så här kan det inte bli.

Någonstans på en scen, i en skog, vid ett hav.

BG

Låtlista: Skicka ett vykort, älskling, Juni, juli, augusti, Vanliga saker, Det hjärta som brinner,
Vandra i ett sommarregn, Flickorna på TV2,  (Dansar inte lika bra som) Sjömän, Det kändes inte som maj, Flickan i en Cole Porter-sång, Tuffa tider (för en drömmare), Låt denna trumslagarpojke sjunga!, Kung av sand, En sten vid en sjö i en skog, Ljudet av ett annat hjärta, Ska vi älska, så ska vi älska till Buddy Holly, (Kom så ska vi) Leva livet, Tylö Sun,
Samma skrot och korn,  Det är över nu, Går och fiskar, När vi två blir en, Sommartider,
När alla vännerna gått hem

Bildspel från premiären:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.