fredag 19 juli 2019

SCEN: Carola - Naket - Nära och intimt möte med fansen på Sofiero Gård

Mitt i ett äventyr - Carola mitt i publiken på Sofiero Gård!

Artist: Carola
Titel: Naket – en akustisk hitskonsert med Carola
Medverkande: Carola Häggkvist, Alexander Holmgren och Samuel Gajicki
Plats: Sofiero Gård, Helsingborg

En lågmäld akustisk version av Främling och en hyllning till Monica Forsbergs gåtfulla text, som verkligen kommer till sin rätt, liksom Lasse Holms musik, i denna nya version. 
Än är inte sista kortet lagt när det gäller tolkningar! Det här är Carola på ett helt nytt sätt. Som du aldrig sett eller hört henne förut. Gränser är till för att överskridas. På mer än ett sätt.

Musikalisk korspollinering

Mitt i ett äventyr mixas med Monica Zetterlund klassikern Sakta vi gå genom stan --- med äventyret Carola som en mitt som sakta rör sig i publikhavet. Långsamt och Lucia-värdigt skrider hon fram mot scenen. BeeGees komposition Runaway serveras korspollinerad med Depeche Modes Personal Jesus. En inspelning med Johnny Cash finns nedpackad i Carolas resväska och hon sjunger helt spontant duett med countryikonen. Carola har också packat med sig stora buketter av fjädrar och palmer i stora krukor och en tuff keps, som kan vändas bak-och-fram när Hej Mickey övergår i Tommy tycker om mig och inleder ett riktigt maffigt Carola-hit-medley. This is Me från The Greatest Showman framförs med ny svensk text, som speglar Carolas eget liv, och denna låt fungerar som inramning till hela showen.

Avskalat, autentiskt och intimt

Höjdpunkterna under Carolas nya show är många och turnétiteln Naket – en akustisk hitskonsert understryker att här ska det bli avskalat, autentiskt och intimt --- och ett nära möte med fansen.

Carola flankeras av bara två musiker, men vilka musiker! Alexander Holmgren från Skåne och Samuel Gajicki från Stockholm kommer verkligen till sin rätt under spelningen.

Carola är generös med att ge beröm och att strö lovord omkring sig, till allt och alla. Från musikerna vid hennes sida till Monica Forsberg som skrev den låttext som betytt mest för Carola och hennes karriär. Och givetvis berömmer hon fansen, som troget följer henne.

Just ikväll finns många danska fans på plats. Carola uppträder inte med denna turné i Danmark och att "tura" Helsingör-Helsingborg för att se Carola är ju som hittat. Att ta sig till ställen som Göteborg och Stockholm är betydligt dyrare och svårare att hinna med, påpekar danskarna på plats.

Spontan förälskelse 

Det verkar uppstå en spontan förälskelse när Carola får syn på Sofiero Gård --- och en gammal lada, som gjord för en intim julkonsert. Var kan det passa bättre att sjunga om stallet i Betlehem?

- Jag kanske ser glamorös ut, jag är väl en pop-och-rock-brud, men innerst inne är jag en country-girl! bekänner Carola, och understryker med sin kärlek till allt från lador till Johnny Cash.

Sofiero Gård ska inte blandas ihop med Sofiero Slott --- Sofiero Gård är en ny arena för i sommar. Mauro Scocco, Tomas Andersson Wij och Carola är de första artisterna på denna mark.

Sofiero Slott innebär en publik på ungefär 12.000 personer. En publik på Sofiero Gård ligger snarare på 1.200. Som sagt: litet och intimt. I alla fall för att vara Carola.

Sveriges svar på Angelina Jolie

Skåne-Alexander får extra långa ovationer för ett av sina egna alster --- många vänner och anhöriga finns i publiken, men det är inte den enda anledningen. Carola vet att hon har hittat bra musiker (som även komponerar själva) och som en godhjärtad mecenat passar hon på att promota dem lite extra. Dessutom blir det långa mellansnack om att hjälpa andra och om alla välgörenhetsprojekt som Carola är involverad i. Hon brinner för mycket. Allt från att hjälpa artister på uppgång till att recykla papper. Carola är det närmaste Angelina Jolie som Sverige har.

Hade Carola varit operasångerska hade hon varit en självklar diva och primadonna på ett positivt sätt. Den röda klänningen fladdrar i vinden (eller i den medhavda fläkten) och släpet är rekordlångt för en klänning vid en lada på landet. Klackarna på de röda bootsen är skyhöga, men Carola vinglar aldrig för en sekund, när hon klättrar på trappor och kryssar fram bland fans, taggiga buskar och nässlor.

Det är en lång konsert, över två timmar utan paus, och det blir många nära möten med publiken.

Nerskalad - men ändå primadonna!

En del skalar upp, andra skalar ner. Men samtidigt: kom ihåg att det här är Carola. Även nedskalad är Carola en primadonna in i minsta tum. Det ska ösas på, det ska levereras, det ska vara storslaget --- och Carola är den glänsande stjärnan, mitt i äventyret, mitt i musiken. Hon kan tolka allt från Cash till Elvis och få det att låta helt eget och inte som covers.

Schlager, pop, rock, soul, musikal, visor, psalmer, gospel, funk, country... alla musikstilar verkar trängas i Carolas resväska. Och den musikväskan är lätt att bära.Låtlista:
1. Här är jag 2. Som en fjäril 3. Främling 4. Säg mig var du står 5. Hunger 6. Mitt i ett äventyr 7. Modersvingen 8. Jag vill alltid älska 9. Amazing grace 10. Wade in the water/Swing low, sweet chariot/When the saints go marching in 11. If I can dream 12. Treat a lady 13. Vem kan älska mig 14. Runaway 15. Evighet 16. Mickey/Tommy tycker om mig/På egna ben/Det regnar i Stockholm/Gloria/Sanna vänner 17. Genom allt 18. Fångad av en stormvind 19. I believe in love 20. När löven faller 21. Så länge jag lever


Här uppträder Carola i sommar: Uppsala 28/6, Bollnäs 29/6, Kalix 30/6, Lycksele 4/7, Örebro 5/7, Vadstena 6/7, Värmdö 10/7, Falkenberg 11/7, Delsbo 17/7, Karlstad 18/7, Helsingborg 19/7, Göteborg 20/7, Stjärnsund 21/7, Klintehamn 25/7, Borgholm 26/7, Varberg 27/7, Halmstad 28/7, Karlskrona 30/7, Fagervik 10/8

Bildspel från Sofiero Gård:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.