söndag 14 juli 2019

Birgit Nilsson och operans framtid ...

Ett omtyckt porträtt av Birgit Nilsson. Tavlan finns idag på Birgit Nilssons museum.


Birgit Nilssons vänner gör också mycket för platsen och fyra gånger varje sommar ordas konserter och samtal med Birgit Nilsson tema. I början av augusti är det festspel. Och sedan är det Master Classes. Varje år. Birgit Nilsson betyder mycket för operans framtid --- även idag.

Att höra Birgit Nilsson själv berätta om sitt liv, via audioguiden, är fantastiskt ... det är lite som att lyssna på Astrid Lindgren. Visst kan andra tolka hennes berättelser, men ingen gör det lika bra som hon själv. Med samma humor och självdistans.

Många som går runt bland operaklänningarna och skivorna och opera affischerna påpekar att de inte haft en aning om att Birgit Nilsson var så rolig --- och så slagfärdig!

Man får följa hela 1900-talets historia genom Birgit Nilsson, från hårt slit på landet och gallra betor och mjölka kor för hand, till dagens industriella samhälle och kändisarnas tidevarv.

Det är en fantastisk resa!

Birgit Nilsson gillade hundar och katter och brevskrivning!

Många besökare verkar också ha egna minnen av Birgit Nilsson --- en dansk dam har sett henne på Tivoli, tänk så bra det var! En svensk dam har sett henne i en lokal kyrka på Bjärehalvön där hon fick äran att sjunga i barnkören bakom henne!

Mattias Enn som arbetar som guide på museet, har fått en operalektion av Birgit Nilsson, när han var 14 år. Den gick på SVT och ligger idag på öppet arkiv och på YouTube.

Mattias Enn har också skrivit en humoristisk och tänkvärd biografi om Birgit Nilsson -- den enda svenska biografin som kom ut under hennes 100 års jubileum förra året - och den är full av roliga anekdoter och skojiga bilder och mumsiga recept som Birgit Nilsson själv brukade använda.
Och brev som hon skrev. Birgit Nilsson var en flitig brevskrivare!

Estradören Mattias Enn och operastjärnan Birgit Nilsson brevväxlade i 20 år!

Det kom också en biografi på danska (som översattes till svenska) och en på tyska, men på det hela taget har det varit ganska lugnt p Birgit Nilsson bok fronten.

Birgit Nilssons egna memoarer finns inte som tryckt bok på svenska längre - men dock som ljudbok.

Birgit Nilsson betyder än idag väldigt mycket för operan - hennes stipendium har uppmuntrat många sångare, de som hon undervisat är aktiva idag --- och en del av dem undervisar vidare och The Birgit Nilsson Prize är världens största musikpris.

Slängkyssar till Birgit från Thomas Schuback och Helena Döse! 

text & foto: B. Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.