måndag 1 juli 2019

FILM: Kitty i spökhuset - Smart tonårsdeckare uppdateras till nutid!

 Kitty (rödhårig, med grön T-shirt) omgiven av sina kompisar ...

Regi
: Katt Shea
Svensk titel: Kitty i spökhuset
Originaltitel: Nancy Drew and the Hidden Staircase
Manus: Nina Fiore, John Herrera
  • Baserad på: Nancy Drew av Edward Stratemeyer och The Hidden Staircase av Carolyn Keene (Mildred Wirt Benson)
Medverkande: Sophia Lillis, Sam Trammell, Linda Lavin m.fl.
Distribution: Warner Bros.
Aktuell: På DVD, BD och VOD 1 juli

Carson Drew beslutar sig för att lämna Chicago och börja om på nytt med sin dotter Nancy Drew (Kitty Drew i svensk översättning) i River Heights. Men för en 16-åring som är van vid storstaden är livet på den sömniga lilla orten ganska tråkigt. Nancy är på jakt efter spänning ... Hon har också ett starkt patos och vill göra skillnad. Vilket syns både i stort och i smått, i skolan tar hon itu med tanklösa mobbare, på fritiden jagar hon mysterier ... Och lyckan är gjord när Nancy får chansen att lösa mysteriet med spökerier på herrgården Twin Elms. Knarrande fotsteg, exploderande glödlampor och en mystisk, kuslig varelsen ... Kan allting ha en naturlig förklaring?

Ja, det här äventyret har en del Scooby-Doo-vibbar!

Kitty-böckerna (hon heter Kitty på svenska) är enormt populära och Kitty är en smart och tuff hjältinna. Liksom George i serien The Famous Five av Enid Blyton. De två är förmodligen ansvariga för att så många deckarförfattare idag skriver om kvinnliga deckare! För länge sedan fanns bara Miss Marple bland alla karlar och gubbar --- och den enda bästsäljande kvinnliga deckarförfattaren var Agatha Christie. Deckare var ett jobb för män och gubbar. Från Sherlock Holmes och framåt.

Kitty-böckerna utspelar sig någon gång förr i tiden (det finns inte mobiltelefoner), men filmen är uppdaterad. Man pratar till exempel om instagram i filmen. Är det bra att uppdatera? Egentligen var det ännu tuffare att ha Kitty som hjältinna förr i tiden, för nu för tiden är det så vanligt med kaxiga kvinnliga hjältar. Alla barn växer ju upp med Maja i LasseMaja böckerna! Kitty var liksom mer unik förr i tiden.

Kitty i filmen har fortfarande en del gammaldags drag --- hon lyser till exempel med ficklampa istället för med mobiltelefonen.

Huvudrollsinnehavaren passar i rollen, Sophia Lillis är en bra barn-ungdoms-skådespelerska. Och hon är i rätt ålder för rollen.

Det här är ett mycket bättre val än Emma Roberts (som var och såg alldeles för gammal ut för rollen) för ett par år sedan.

Det är också positivt att man den här gången har behållit Kittys bästa vänner Bess och George.

(Ja, det finns en tjej som heter George i Kitty böckerna och en tjej som heter George i The Famous Five böckerna! Men de är inte släkt!)

Allting är lagom spännande, lagom roligt, lagom mystiskt, lagom tänkvärt och lagom charmigt.

Kort sagt: det här är en väldigt bra familjefilm att se tillsammans en regnig dag, och en alldeles perfekt film för ungarnas "sleep-over party"!

Extra plus: Man har inte försökt göra Kitty för modernt tjejig och Hollywood-söt ... Hon är snarare som en tuff pojkflicka (både killar och tjejer kan gilla den här filmen!) och hon  ser ut som en "vanlig unge" istället för en barnfilmstjärna.

Ellen DeGeneres är en av producenterna som sett till att den här filmen har blivit av ...
I USA gick denna film på bio (ja, Nancy Drew är enormt populär!) i Sverige släpps filmen direkt på DVD, BD och VOD och ja, det verkar som om det kommer att bli en ny biofilm med den populära tonårsdeckaren!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.