fredag 26 juli 2019

Barocken som tema och Norrvikens Hantverksmässa fyller 30 år!


Barocken som tema - en ny skulptur för i år syns här framför Villa Abelin! Missa inte heller de många klassiska barocka konstverk, upptryckta på tyger, som hänger uppspända mellan träden!


- Är det inte barockt, så är det tråkigt!

Det är lätt att dra sig till minnes Cogsworths ord från klassikern Skönheten och Odjuret, för ett besök på Norrviken är allt annat än tråkigt --- eftersom det är fullständigt barockt! I ordets mest positiva bemärkelse. Det är fest och överdåd och ett firande av en vacker och överdådig konst-kultur-och-trädgårdsepok, hela sommaren, och som den största och mest gnistrande pärlan under hela säsongen så firar Hantverksmässan 30 år  På Norrviken, med extra mycket aktiviteter och föredrag och workshops och kul för hela familjen.

Vilka teman kan man urskilja på årets Hantverksmässa?

1) Naturmaterial - det enkla är vackert!

2) Miljötänk och solidaritet - både globalt och lokalt.

3) Barocken - och inte bara när det gäller pärlsmycken!

Ull  och lin och trä är rena naturmaterial som återkommer i många olika hantverksstånd.

Det hålls en kurs i hur man kardar och tovar och gör ett eget mjukt hjärta. Kläder i ull och lin och med naturtryck visas upp på modevisningen. Det är sommarvärme, men smart kommer hösten!

Alla vill ha ulliga saker med Harry-Potter-vibbar

Fårskinnsarbeten görs och säljs av Sven och Yvonne Persson från Enköping. Det finns allt från små fårmagneter (med äkta fårskinn) till stora får i trä och fårskinn, som barnen kan rida på. Små kaniner i fårskinn är populära - liksom de vita fårskinnsugglorna.

- De ser ut som Harry Potter ugglan Hedwig, berättar Sven.

Sven berättar att många vuxna par kommer och köper ugglor till sig själva --- fårskinnsdjuren är inte alls begränsade till att användas som leksaker. De är vackra prydnader i sig själva!

En fågel för Den hemliga trädgården

Gert Grimberg från Ängelholm håller en kurs i hur man täljer sin egen fågel --- och för den som vill ha en färdig fågel finns det massor av vackra fåglar, täljda av Gert och målade av Britt Grimberg, att välja bland. En av Norrvikens trädgårdsmästare kommer förbi och lägger beslag på en rödhake. En klassisk beskyddare av trädgården! Som i Den hemliga trädgården. Trädgårdsmästarens bästa vän!

Gert tipsar om att inte missa showen Motorsågsskulptur. Där täljs det fram en trähund med ett verktyg som är något större än en täljkniv och publiken får stå på behörigt avstånd. Slutligen tänder man eld på hunden för att ge den en fin patina, och därefter börjar budgivningen från publiken, som stannar på det facila priset av 400 kronor för en motorsågskulptur som just kommit till.

Recycling och upcykling som gnistrar

Recycling och upcycling går som en röd tråd genom mässan.

Hjälporganisationen Vänner emellan från Boxholm finns på plats och visar vilka vackra linnevaror och linnekläder de gör, till verkade i Litauen, och det ger välbehövliga arbetstillfällen främst för kvinnor i Lituauen.

Zydre Ambrozeviciene har själv designat linnehanddukarna som hänger i skylten och som säljs på plats, liksom många andra fantasifulla saker. Karin Knutsson finns också på plats och berättar om deras viktiga hjälparbete för att göra livet lite lättare för vännerna i Litauen.

Geert van der Vossen från Den Flygande Gnistan sysslar med upcycling --- industrispill blir till vackra lampor, skulpturer eller rostiga föremål som folk snabbt köper på sig för att pryda trädgården med. Den Flygande Gnistan ligger helt rätt i miljötrenden!

Närodlade, nyttiga  vitaminbomber

Matbodarna drar mycket folk, och inte bara för att de ligger i skuggan!

Här finns mycket närodlat och härodlat --- bland att sylt och dryck från Åhus, där havtorn och hjortron skapar riktiga vitaminbomber, utan onödiga tillsatser!

Karin Laserow finns på plats i gröna rummet i Villa Abelin och håller föredrag om barocken och visar upp sina antika barockfynd - både små charmiga ting och stora möbler - och visst ska man våga använda det gamla och älska det! Barocken var ju njutningens tidevarv då te, kaffe, choklad, tobak och exotiska frukter introducerades för folket - så på många sätt  är barocken som gjord för vår tid. Vad sägs om att sitta på barockstolar med sirlig utsmyckning, eller att dricka varm choklad upphälld från en kanna som ser ut som en kokosnöt?

Pärlor bland konsten

Den nyaste fotoutställningen i Villa Abelin är av Björn Persson, som även är aktuell på Dunkers kulturhus, och hans bilder uppmanar till att tänka globalt och att ta ställning för att rädda utrotningshotade djur.

I växthuset Victoriahuset finns konstverk av Gynning x 2 - skulpturer av Agneta och måleri av Carolina.

I de små växthusen runtomkring finns Elsa Billgren och Lisa Abelsson. Elsa Billgren bjuder på barocka pärlor i gigantiska dimensioner, Lisa Abelsson har skapat helt fantastiska barocka kreationer av bland annat ståltråd - så hennes klänningar kan stå ute i väder och vind, utan att blekas, blåsa bort eller fransa sig.

Salamandrar och Ingmar Bergman

Klänningarna som står runt dammen (där de berömda salamandrarna bor) gör att man drar till minnes att det var här Ingmar Bergman filmade För att inte tala om alla dessa kvinnor ... Med bland annat Jarl Kulle i en av huvudrollerna.

Det här är konstverk som samverkar med sin miljö på ett unikt sätt.

Nytt för i år är också Ulla Molins vilsamma trädgård (där pilkonstverken går att sitta i!) och trädgården för Hasses Busfrön - Hasse Andersson och hans trädgård är helt klart barnens favorit!
Kanske inte så barockt - men aldrig tråkigt!

Bildspel från Norrviken:

Praktfulla liljor vid Villa Abelin.

Sven Persson från Enköping visar upp sin Harry Potter uggla Hedwig --- gjord i ren ull! Från får som betar vid Astrid Lindgrens Vimmerby. Senare i år besöker Sven och Yvonne Persson Astrid Lindgrens Värld med sina ulliga produkter - som är populära bland alla åldrar!

Ullig konst i fårskinn - Hedwig har här sällskap av en liten grå kanin.

Karin Knutsson och Zydre Ambrozeviciene - Vänner Emellan finns i Boxholm och erbjuder bland annat vackra designade linneprodukter, som ger välbehövliga jobb och möjligheter för kvinnor i Litauen. Mönstret på denna handduk är copyright och design av Zydre Ambrozeviciene!

Miljövänliga tyger, tryckta i Afrika, gjorda av recyclat material --- modevisningen ligger helt rätt i tiden!

Geert van der Vossen från Den Flygande Gnistan sysslar med upcycling - exklusiv konst skapas av industrispill!

Gert Grimberg från Ängelholm håller en kurs i hur man täljer sin egen fågel - vackra fåglar täljda av Gert och målade av Britt Grimberg finns till salu - och många andra vackra ting. Naturmaterial, snidat trä, gediget hantverk ... detta är så modernt och så inne! Och så traditionellt!

Vitaminbomber från Åhus! Inga hemliga artificiella tillsatser här inte! Supergott - på mer än ett sätt!
Motorsågsskulptörerna drog stor publik, när de skapade "live"!

Det färdiga verket: en fin vovve (redan rumsren) auktionerades ut och gick för det facila priset av 400!

Karin Laserow, känd från Bytt är Bytt gästade Norrviken med många barocka skatter. Stolen till vänster är perfekt för den som vill ta av sig sin barocka peruk och ändå ha en lockig frisyr ... i trä!
Den fina kokosnötformade silverinfattade kannan är till för att servera varm choklad ur ... Barocken är njutningens epok --- och ligger på så sätt helt rätt i tiden --- igen!


Lejonkungen - foton från The Thin Line av Björn Persson visas upp i Villa Abelin.

I bakgrunden: växthuset Victoriahuset visar utställningen 2 x Gynning. Växthuset är en nyhet för Norrviken denna sommar.
I förgrunden: bin på Norrviken bor statusmässigt! Norrvikens egen honung säljs på Hantverksmässan.


Konst som är något alldeles i hästväg! Hästen går som en röd tråd genom Carolina Gynnings färgstarka konst.

Konstnären Carolina Gynning mellan en av hästarna och ett av de typiska färgstarka porträtten.

Konstnären Agneta Gynning visade upp sina fina skulpturer och smycken. Trycken i bakgrunden är alla av Carolina Gynning.

Lisa Abelsson tolkar barocken och skapar konstverk som föreställer barocka klänningar - gjorda av metall! Tål väder och vind och är den där trädgårdsdekorationen som ger det lilla (eller stora) extra!

Barocken tolkad av Elsa Billgren - Konstverket föreställer ett par pärlörhängen i gigantisk uppförstoring! Eftersom ordet "barock" kommer av ordet för "oregelbundet formad pärla" är detta en mycket passande tolkning!

För att inte tala om alla dessa klänningar ... Lisa Abelssons kreationer är helt underbara och en homage till barockens överdådiga kreationer och kvinnor som vågade ta plats - både bildligt och bokstavligt.
Vid denna vattenspegel spelade Ingmar Bergman in filmen För att inte tala om alla dessa kvinnor, med Jarl Kulle och Sveriges kvinnliga skådespelarelit i huvudrollerna. Också kvinnor som tog plats ...
I vattnet lever också Norrvikens berömda fridlysta salamandrar ... spana och se om du har tur att se några!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.