onsdag 17 juli 2019

FILM: Ett fyrfaldigt ”voff” för Scooby-Doo som fyller 50 år!Ett fyrfaldigt ”voff” för Scooby-Doo som fyller 50 år!

Fred Silverman, programchef på CBS, har i mitten av 60-talet köpt in en tecknad TV-serie om ett popband som heter The Archies. Serien började sändas 1968. Skaparna av The Archies var William Hanna och Joseph Barbera som även hittade på Tom & Jerry på 40-talet.

1969 kontaktade Fred Silverman Hanna och Barbera. Silverman sa att han behövde en ny tecknad serie till lördagsmorgnarna. Han vill att det ska handla om ett popband (precis som The Archies) som löser spökmysterier mellan sina spelningar.

De två serieskaparna utvecklade en idé om fyra ungdomar som spelade i ett band. I bandet fanns även en hund som spelade bongotrummor. Hunden hette Too Much. Hanna och Barbera kallade serien och bandet för ”Mysterious Five”.

De presenterade idén för Silverman som genast fattade tycke för idén och upplägget. Men han gillade inte namnet. Han vill byta ut ”Mysterious Five” mot ”Who’s S-S-Scared”. Och eftersom Fred Silverman var programchef på CBS så blev det så.

Silverman i sin tur presenterade ”Who’s S-S-Scared” för CBS högsta chef Frank Stanton.
Stanton tyckte hela upplägget med spökmysterier och titeln ”Who’s S-S-Scared” lät alldeles för läskigt för barn att se på på lördagsmorgnarna. Så Stanton sa Nej.

Nu fick Silverman panik. Nu hade han helt plötsligt ingen ny tecknad serie för lördagsmorgnarna. Så han gick tillbaka till Hanna och Barbera.

De började ändra i upplägget av serien. De lyfte fram det komiska istället för det läskiga. De tog bort att det var ett rockband, det fick helt enkelt bara vara fyra ungdomar och en hund. Och fokus las på karaktären Shaggy och hunden Too Much.

Silverman gillade ändringarna – mer komedi och mindre läskiga inslag – men han gillade inte hundens namn.

En dag när han hade radion på i bakgrunden på kontoret hörde han Frank Sinatras ”Strangers in the Night”. Den sista strofen i den låten är ”Dooby dooby doo”. Silverman slängde sig på telefonen och ringde exalterat upp Hanna och Barbera och sa att han kommit på hunden Too Muchs nya namn. Hunden ska heta Scooby Doo.

Och av bara farten döptes serien om till ”Scooby Doo - Where Are You”.

Glad och uppspelt gick Silverman tillbaka till CBS högsta chef Frank Stanton och presenterade den modifierade idén.

Nu gillade Frank Stanton vad han hörde och såg. Han sa ”Yes, great” och gav klartecken till att Scooby Doo skulle blir CBS nya tecknade tv-serie på lördagsmorgnarna.

Den 13 september 1969 hade “Scooby Doo - Where Are You” premiär på CBS.

Resten är TV- och hundhistoria!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.