tisdag 30 juli 2019

Barockens år på Norrviken!


Barocka flamingos på Norrviken!

Barockens år på Norrviken varar hela året.
Nästa vår öppnar man trädgården med ett helt nytt tema!

De barocka konstutställningarna,
med bland annat verk av Elsa Billgren och Lisa Abelsson,
finns att beskåda till och med den 30 september.

Missa inte: ljudkonstverk med barocka toner på olika ställen i trädgården!

Utställningen med Björn Perssons naturfotografier från Afrika finns att se i Villa Abelin
till och med den 31 augusti.Om barocken som tema:


Barocken var ett stilideal som florerade vid slott och herresäten under 1600-talet och en bit in på 1700-talet. Då ville man imponera på sin omgivning och för att göra det, tog man ifrån tårna – dramatik, ornamenterad dekor, pampigt, fylligt, sensuellt, måleriskt … det kunde aldrig bli för mycket av det goda! Siden, sammet, brokad, pärlor, förgyllning, ebenholts, marmor och massor av krusiduller! Det skulle vara storslaget och göras med pompa och ståt, ibland i sådan mängd att det faktiskt slog över och blev lite väl svulstigt.

Så vi tänker oss att 2019 blir ett praktfullt år, då vi gör vårt bästa för att imponera på våra besökare med konst, musik, dans, blomsterupplevelser, mat, dryck och mycket mer som inspirerats av barocken.

EVENEMANG 2019

KONSTUTSTÄLLNINGAR

Elsa Billgren

Det allra vackraste från barocken är formen av en pärla. Brokig, bländande och den ena aldrig den andra lik. Elsa Billgren, bloggare och vintageentreprenör med särskild kärlek till gamla ting, ser pärlan som naturens eget stordåd. I sann barockanda, detta överdrifternas tidevarv, tar hon ut svängarna lite extra och tänker riktigt stort.
Hela säsongen återfinns Elsas installationer av skimrande pärlor i överdådigt format i Victoriahusets glaspaviljonger. Där som i ett smyckeskrin visas, Elsas pärlor. Välkomna att kliva rakt in i skattgömman! Utställningen pågår från påsk till sista september.
Elsa Billgren tolkar barocken
Lisa Abelsson

KULTURUPPLEVELSER

Lisa Abelsson

Starka, hårda, men med en skir, eterisk lätthet -ytterligheterna möts i konstnären Lisa Abelssons skulpturer av metall. Med inspiration av adelns mode under barockens århundrade har Lisa gjort sin egen tolkning och format den i metallnät, för att återskapa själva sinnebilden av kvinnligheten – den annars väldigt mjuka klänningen – men under barocken tid också en maktsymbol. Hela sommaren finns några av hennes verk att betrakta i den vackraste av våra gallerier -under bar himmel i trädgården- och i en av Victoriahusets paviljonger. Utställningen pågår mellan påsk och sista september.

I TRÄDGÅRDEN 

Barocka toner

Stillhet med nyanser av fågelkvitter möts man av i trädgården och på några utvalda platser kommer tonerna av barockens kompositörer att smyga sig in – och upplevelsen förhöjs, får den rätta stämningen att infinna sig och ger trädgården ytterligare en dimension.
Barocka toner
Källa: Norrvikens trädgårdar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.